Verander je mee?

Arend Kisteman_voorzitter NBOV

We zijn met iets moois bezig! Dat kan ik toch wel zeggen na twee maanden voorzitterschap van de NBOV. Ik hoop dat jullie daar ook iets van kunnen merken. Gezien het aantal reacties dat ik de laatste weken heb gekregen, lijkt er in elk geval een behoefte te zijn. De meest voorkomende reactie was: hopelijk kun jij wat gaan veranderen in de branche. Op zich een mooi compliment, maar ook best bijzonder dat deze verwachting bij één persoon wordt neergelegd, want alleen lukt mij dit natuurlijk nooit.

En dan is de vraag: welke verandering? Ik heb de laatste weken al veel bakkers mogen spreken en daarbij ging het vooral over de NBOV zelf. De reacties waren divers, maar ik hoorde hier en daar nog wel wat oud zeer. Ik wil daar niets aan afdoen, en er zullen ook fouten zijn gemaakt, maar ik moet de eerste onderneming nog tegenkomen waar dat nooit gebeurt. Het lastige is alleen dat het verkopen van een verbrande krentenbol minder gevolgen heeft dan een advies geven dat anders uitpakt dan voorzien. Ik hoop dat eenieder volwassen genoeg is om dit achter zich te laten, of om mij uit te nodigen voor een gesprek en erover te praten. De eerste afspraken staan al.

De communicatie moet beter – ook dat heb ik de laatste tijd veel gehoord. De afgelopen jaren heeft de NBOV op communicatievlak al behoorlijke stappen gezet. Onze branche is echter zo divers. Sommige bakkerijen zetten vol in op online communicatie, andere hebben (nog) geen website. De communicatiebehoeften zijn dus net zo divers.

Verandering is voor iedereen anders en het een zal je meer interesseren dan het ander. Verandering vraagt daarom om een breed draagvlak. Niet alleen onder bakkers, maar ook onder (toe)leveranciers. We zullen sommige gedachten en principes moeten loslaten, oude gewoonten achter ons moeten laten, en dan focussen op de toekomst. Dat kan ik niet alleen. Verander je mee?

Dossiers
Lees ook
‘Door onze ideeën te delen, komen we allemaal verder’

‘Door onze ideeën te delen, komen we allemaal verder’

“Het is voor de hele branche goed om verder te kijken dan alleen morgen”, vindt Meester Boulanger Peter Bienefelt. Hij praat tijdens de bijeenkomst ‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’ met vak- en branchegenoten over de toekomst van brood. “Waar zouden we terecht kunnen komen en wat hebben we dan nodig? Het is belangrijk daar samen over na te denken.”

Werkgevers bakkerijbranche willen werkgelegenheid behouden

Werkgevers bakkerijbranche willen werkgelegenheid behouden

De werkgevers- en werknemersorganisaties in de bakkerijbranche startten gisteren, 14 september, met nieuwe gesprekken. De werkgevers zetten in op behoud van de werkgelegenheid en zien geen ruimte voor structuele loonstijging vanwege de COVID-19 pandemie, economische recessie en de onzekere toekomst.

Historisch Bakboek BROOD

Historisch Bakboek BROOD

Het Historisch Bakboek BROOD is een vlot toegankelijk digitaal bakboek met heerlijke broodrecepten uit bijna 4.000 jaar geschiedenis. Auteur Manon Henzen maakt een tijdreis van Mesopotamische platbroden uit circa 1750 voor Christus tot perfecte Parijse croissants uit het begin van de twintigste eeuw. Onderweg passeren onder meer Romeins speltbrood,...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...