Verander je mee?

4 september 2020 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV)

We zijn met iets moois bezig! Dat kan ik toch wel zeggen na twee maanden voorzitterschap van de NBOV. Ik hoop dat jullie daar ook iets van kunnen merken. Gezien het aantal reacties dat ik de laatste weken heb gekregen, lijkt er in elk geval een behoefte te zijn. De meest voorkomende reactie was: hopelijk kun jij wat gaan veranderen in de branche. Op zich een mooi compliment, maar ook best bijzonder dat deze verwachting bij één persoon wordt neergelegd, want alleen lukt mij dit natuurlijk nooit.

En dan is de vraag: welke verandering? Ik heb de laatste weken al veel bakkers mogen spreken en daarbij ging het vooral over de NBOV zelf. De reacties waren divers, maar ik hoorde hier en daar nog wel wat oud zeer. Ik wil daar niets aan afdoen, en er zullen ook fouten zijn gemaakt, maar ik moet de eerste onderneming nog tegenkomen waar dat nooit gebeurt. Het lastige is alleen dat het verkopen van een verbrande krentenbol minder gevolgen heeft dan een advies geven dat anders uitpakt dan voorzien. Ik hoop dat eenieder volwassen genoeg is om dit achter zich te laten, of om mij uit te nodigen voor een gesprek en erover te praten. De eerste afspraken staan al.

De communicatie moet beter – ook dat heb ik de laatste tijd veel gehoord. De afgelopen jaren heeft de NBOV op communicatievlak al behoorlijke stappen gezet. Onze branche is echter zo divers. Sommige bakkerijen zetten vol in op online communicatie, andere hebben (nog) geen website. De communicatiebehoeften zijn dus net zo divers.

Verandering is voor iedereen anders en het een zal je meer interesseren dan het ander. Verandering vraagt daarom om een breed draagvlak. Niet alleen onder bakkers, maar ook onder (toe)leveranciers. We zullen sommige gedachten en principes moeten loslaten, oude gewoonten achter ons moeten laten, en dan focussen op de toekomst. Dat kan ik niet alleen. Verander je mee?

Altijd op de hoogte blijven?