Van nacht naar dag

Petra Kuiper_Vraagbaak NBC

Goed personeel vinden is een steeds grotere uitdaging. Jongeren kiezen vaker voor een baan waarbij ze ’s nachts niet hoeven te werken. Zijn er manieren om nachtarbeid te verminderen?

Petra Kuiper, manager Product & Proces bij het NBC geeft antwoord: “Je bent niet de enige die voor deze uitdaging staat. De branche zoekt al langer een antwoord op deze vraag. Dit resulteerde onder andere in ontwikkeling van de remrijskasten. We weten nu dat deze kasten niet altijd een bevredigende oplossing zijn. Er kan sprake zijn van een hoger energieverbruik door koelen van broodkoppels en blikkenwagens en soms is extra inspanning nodig ten aanzien van receptuur en kwaliteit.

Het goede nieuws is: er zijn ook andere mogelijkheden om van nacht naar dag te gaan, die ook nog kunnen bijdragen aan klantbinding. Een goed voorbeeld vind ik een grote pizzaketen. Zij maken deegstukken met een houdbaarheid van drie dagen (gekoeld). Vervolgens verwerken zij het deeg vanuit de koeling naar behoefte. De pizzabodems worden onder de ogen van de consument verwerkt. Geweldig! Natuurlijk is het verwerken van pizzabodems iets anders dan brood maar een dergelijk principe leent zich ook voor ambachtelijke brood-soorten. Grote en kleine collega-bakkers laten dit nu al zien.

Je kunt je klanten ook op een andere manier betrekken bij het mooiste deel van het ambacht: het verwerken van het deeg en het bakken van brood. Nu vinden die processen vaak plaats buiten het zicht van de klant. Laat het zien. De klanten krijgen een echte brood ‘experience’ – de trend van het moment.

Er zijn uiteraard nog meerdere (on)mogelijkheden van deze broodprocessen (met minimaal gist/desem) met als doel de nachturen van ons mooie vak te reduceren. Tijdens Bakkersvak zal ik hier dieper op ingaan.”

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56

Meer vragen en antwoorden leest u in het dossier Vraagbaak

Lees ook
Tips voor het maken van een nieuwsbrief

Tips voor het maken van een nieuwsbrief

Een nieuwsbrief is een goed marketingmiddel. Je treedt direct in contact met je klant en bereikt er meer mensen mee dan met je social media-berichten. Maar hoe maak je een nieuwsbrief die gelezen wordt? Vakbladen.com geeft tips!

Bakker van Helden verandert mee met de klant

Bakker van Helden verandert mee met de klant

Peters ouders Maarten en Elly van Helden startten banketbakkersbedrijf Van Helden in 1961, in de dijkwoning waar de bakkerij nog altijd is gevestigd. In 2000 nam Peter het bedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis over, samen met zijn vrouw Selma. Het werd het begin van een groot aantal veranderingen.

Moederdagtaart NBOV in het teken van Vermeer, Van Gogh en Rembrandt

Moederdagtaart NBOV in het teken van Vermeer, Van Gogh en Rembrandt

Ook dit jaar bood NBOV weer een moederdagtaart aan namens alle ambachtelijke brood- en banketbakkers aan H.K.H. Prinses Beatrix. De winnaars van de Gouden Gard, Lotte van Gorp, Joanne Crajé en Marc van Steijn, verzorgden de presentatie op Paleis Noordeinde.

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In deze fulltime functie zal je bezig houden met het volledige proces van voorbereiden, bakken en nabewerken van klein- en grootbrood.

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van teamleider ben je verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken in de bakkerij. Je zorgt voor een optimale bezetting in de bakkerij, springt...

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten. In deze functie...