Van nacht naar dag

Petra Kuiper_Vraagbaak NBC

Goed personeel vinden is een steeds grotere uitdaging. Jongeren kiezen vaker voor een baan waarbij ze ’s nachts niet hoeven te werken. Zijn er manieren om nachtarbeid te verminderen?

Petra Kuiper, manager Product & Proces bij het NBC geeft antwoord: “Je bent niet de enige die voor deze uitdaging staat. De branche zoekt al langer een antwoord op deze vraag. Dit resulteerde onder andere in ontwikkeling van de remrijskasten. We weten nu dat deze kasten niet altijd een bevredigende oplossing zijn. Er kan sprake zijn van een hoger energieverbruik door koelen van broodkoppels en blikkenwagens en soms is extra inspanning nodig ten aanzien van receptuur en kwaliteit.

Het goede nieuws is: er zijn ook andere mogelijkheden om van nacht naar dag te gaan, die ook nog kunnen bijdragen aan klantbinding. Een goed voorbeeld vind ik een grote pizzaketen. Zij maken deegstukken met een houdbaarheid van drie dagen (gekoeld). Vervolgens verwerken zij het deeg vanuit de koeling naar behoefte. De pizzabodems worden onder de ogen van de consument verwerkt. Geweldig! Natuurlijk is het verwerken van pizzabodems iets anders dan brood maar een dergelijk principe leent zich ook voor ambachtelijke brood-soorten. Grote en kleine collega-bakkers laten dit nu al zien.

Je kunt je klanten ook op een andere manier betrekken bij het mooiste deel van het ambacht: het verwerken van het deeg en het bakken van brood. Nu vinden die processen vaak plaats buiten het zicht van de klant. Laat het zien. De klanten krijgen een echte brood ‘experience’ – de trend van het moment.

Er zijn uiteraard nog meerdere (on)mogelijkheden van deze broodprocessen (met minimaal gist/desem) met als doel de nachturen van ons mooie vak te reduceren. Tijdens Bakkersvak zal ik hier dieper op ingaan.”

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56

Meer vragen en antwoorden leest u in het dossier Vraagbaak

Lees ook
Nauwe samenwerking NBC en NBA

Nauwe samenwerking NBC en NBA

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gaan intensiever samenwerken. Door het samenvoegen van expertises én een efficiëntere inzet van middelen willen zij beide organisaties slagvaardiger maken en zo de bakkerijbranche naar een hoger niveau brengen.

Bakery Institute organiseert masterclass ‘Uitverkoren’

Bakery Institute organiseert masterclass ‘Uitverkoren’

Chefs kiezen steeds vaker voor kwalitatief goed brood. Het mandje wit stokbrood met iets te harde kruidenboter is in de meeste restaurants passé en sinds afgelopen jaar kent Nederland zelfs een broodsommelier. Bakery Institute in Zaandam wil brood definitief op de kaart zetten en biedt chefs in de horeca daarom een tweedaagse Masterclass Boulangerie...

Genootschap voor de Bakkerij: '2020 staat in teken van samen'

Genootschap voor de Bakkerij: '2020 staat in teken van samen'

Samen. Dat is het thema van het Genootschap voor de Bakkerij voor 2020. Op 27 januari vindt de eerste bijeenkomst plaats in Den Haag. Dan staat de samenwerking met medewerkers in de sector op de agenda. Hoe maken wij van hen onze beste ambassadeurs?

Brood-/banketbakker in Noorwegen

Brood-/banketbakker in Noorwegen

We zijn op zoek naar een creatieve bakker/banketbakker. Waagans bakkerij is een traditioneel familiegedreven bakkerij in Tynset, in het oosten van Noorwegen. Sollicitatie...

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Wat ga je doen?In de functie van Procesoperator Industriële Bakkerij ben je verantwoordelijk voor het opstarten van het productieproces in een industriële...

Broodbakker omgeving Barneveld

Broodbakker omgeving Barneveld

Wat ga je doen?In deze fulltime functie werk je voornamelijk op conventionele tijden. Je bereidt binnen het team zowel groot als kleinbrood. Dit doe je van A tot...