Trend en/of kans?

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Inspelen op trends biedt kansen, ook in de ambachtelijke bakkerij. Een trend is iets van de korte termijn: een ‘mode’ - voor kleding, maar ook in brood en gebak. Ook markten kennen trends: een langetermijnbeweging, waarin bijvoorbeeld prijzen sneller stijgen of dalen dan gemiddeld.

Als ik kijk naar de trend in de bakkerij van de afgelopen dertig jaar, dan is er veel veranderd. Waar de ambachtelijke bakkerij ooit producten maakte die de industrie niet snel kon namaken, zowel in kwaliteit als vormgeving, is dat nu anders. En waar de retail vroeger inzette op merkartikelen, zie je nu een verschuiving naar vers. Dat heeft een keerzijde: de winkels moeten vol liggen, want er moet geld verdiend worden. Maar als ik hoor dat ongeveer 50% van de seizoensproducten in de retail retour gaat, krab ik mij weleens achter de oren. Beheersen van retouren is voor mij als ambachtelijk ondernemer altijd belangrijk geweest: 0% is moeilijk haalbaar, maar een aanvaardbaar percentage was altijd wel het streven. De retail kijkt hier anders naar – en dat biedt wellicht kansen voor het ambacht.

Een belangrijke trend is ook dat de consument gaat voor ambachtelijk en eerlijk. Toch was ik verrast toen ik las dat de afgelopen vijf jaar het aantal ambachtelijke bakkerijen in Nederland met 13% gestegen zou zijn. Ondanks de toenemende leegstand in winkelcentra willen consumenten blijkbaar toch graag een dagje shoppen, in plaats van alleen in internetwinkels te kopen. Kansen genoeg, toch?

Die online winkel is overigens al lang geen modegril meer - en ook hier liggen volop kansen voor de ambachtelijke (banket)bakkerij. Ik zie veel goede voorbeelden van bakkerswebsites, maar ook met social media kunt u mooie resultaten boeken. Heeft u de Ambrosa-app van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij al eens gebruikt? Die is reuzehandig! Met deze app kunt u kansen benutten, en op korte termijn inspelen op een langetermijntrend. Hoe mooi wilt u het hebben?

 

Dossiers
Lees ook
Beko OmzetBarometer toont kleine verbetering derde kwartaal

Beko OmzetBarometer toont kleine verbetering derde kwartaal

De Beko OmzetBarometer laat een kleine verbetering in het aantal kassabonnen in het derde kwartaal zien. Ondanks het warme zomerweer nam het aantal ten opzichte van het eerste halfjaar met 0,2 procent toe. Dit is geen grote stijging, maar de daling is in elk geval gestopt. Ook in de laatste weken stijgt het aantal kassabonnen weer wat. Ten opzichte...

Trends voor 2018: revolutie of evolutie?

Trends voor 2018: revolutie of evolutie?

Wat zijn de nieuwe trends voor 2018 volgens de NBC? Wat zijn de nieuwe trends in het gebruik van ingrediënten, gemak, en digitalisering? Voor welke vernieuwingen kom je te staan? Ieder jaar weer krijg je te maken met innovaties, zoals in de Amerikaanse supermarkt Amazon Go. In deze supermarkten zijn geen kassa’s meer aanwezig. Klanten checken in met...

De klant

De klant

Bizar eigenlijk om in de eerste week van september - wanneer ik dit schrijf - al over de feestdagen na te denken. Aan de andere kant: in onze beroepsgroep is dat niet zo gek. Dat dit soms ook overdreven kan worden, bleek uit een bericht dat eind juli in de media verscheen. Toen Nederland op het strand lag, werden de eerste kruidnoten en chocoladeletters...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...