Tomatenwater

Ze haalt me in. Nog snel ook. Brugopwaarts. Met een Christiania-bakfiets. Toch fiets ik best wel lekker door. Voor 29 Global Bakers uit. Om koers en tempo te bepalen. We zijn in Kopenhagen. Op zoek naar inspiratie voor onze gedeelde passie.

De Denen fietsen hard. Heel hard. Voortdurend hoor je ‘tingeling’. Wij Hollanders fietsen in de weg, want naast elkaar. “Hè, gezellig”. De Denen niet. Die lijken voortdurend mee te doen aan Parijs-Roubaix. Zou dat de reden zijn, dat we zo weinig jongeren met overgewicht zien? Jongeren, die er veruit in de meerderheid zijn: ook bij de bakker. Ik voel me er als bij een popconcert.

Er valt meer op. Natuurlijk veel rogge. Ökologisch, ook bij discounters. Seizoenproducten. Smalle assortimenten. Regionale ingrediënten. Pure recepten. En - bij fenomeen en bakker Claus Meyer – desemdegen, die je roert.

Restaurants met namen als Geranium, Radio en 56Graden. Waar je gerechten voorgeschoteld krijgt als “tomatenwater, gesmolten hamvet en aromatische kruiden”. En, je verwacht het niet, naast mooi om te zien ook heel lekker. Gebaseerd op het ‘Manifesto New Nordic Cuisine’.

Mooi zijn ook de vrouwen (mannen vind ik lastig beoordelen). Al geldt dat minder voor de vrouwen, die rondlopen in het kleurrijke Christiania. Een vrijstaat met schrikaanjagende, eigen bewakers. Waar je ook vrijelijk drugs kunt kopen en overal kunt roken. Bijzonder. Want eigenlijk zijn de Denen heel braaf. Houden zich aan de regels. Stoppen voor rood licht. Sluiten hun fiets af met een simpel slot. En hebben hun eigen Nederlandse gezelligheid: ‘Dansk hygge’ is onderdeel van de cultuur. Oké, niet op de fiets dan.

Ik weet het. Kopenhagen is niet Denemarken, Amsterdam is niet Nederland. Toch inspireert de stad. Zo ook de bakkers. Die dezelfde warme gastvrijheid hebben als hun collega’s in Nederland. Heerlijk.

  • Have det godt,
  • Hanno Spanninga
Lees ook
Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking: vijf vragen

Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking: vijf vragen

Op donderdag 11 februari zetten vijf partijen uit de Nederlandse bakkerijsector hun handtekening onder een nieuw document: het Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking. Het is het concrete resultaat van een jarenlange aanloop naar meer samenwerking binnen de branche. Maar hoe concreet wordt de output?

Hoe kijk jij naar het Sociaal Fonds? Laat het Maud weten

Hoe kijk jij naar het Sociaal Fonds? Laat het Maud weten

"Heeft u ze ook gezien? Twee als middeleeuwse verhalenvertellers uitgedoste acteurs, die een informatieve theatertour over storytelling kracht moesten bijzetten? Het is alweer ruim twee jaar geleden, maar de kneuterige poging om een actueel onderwerp zo te presenteren, staat mij (en menig bakker) nog helder voor de geest. Een campagne als deze, die...

Riet

Riet

Op Facebook zag ik een foto van mijn oude basisschool. Een school met lange banken, hoge gangen en een enorm hek, waar in vroeger tijden met Spaans riet onwillige kinderen via hun vingers werden ‘opgevoed’. Sommige verkopers verlangen blijkbaar terug naar dat Spaanse riet. Ze vertellen me dan – het gebeurt me regelmatig – dat ‘we de klant op moeten...