Talenten

gebak_vitrine

In Bakkers in bedrijf 8-2021 staat het verhaal van de 19-jarige Merle. Net klaar met haar opleiding, aan het werk en met de ambitie om over een jaar of vijf haar eigen bedrijf te starten. Hoopgevend en inspirerend. Die liefde voor het vak en de passie zie ik ook altijd bij de wedstrijden om de Gouden Gard en de Talentenprijs die dit jaar gelukkig weer doorgaan. Bakkers in bedrijf maakt deel uit van de jury en dit jaar heeft onze redactiecoördinator Tanja de eer. Een prachtig evenement vol talentvolle ambitieuze jongeren die hun beste beentje voorzetten. Mensen om te koesteren en te begeleiden, want ze zijn keihard nodig.

Uit cijfers blijkt dat veel jongeren afhaken tussen de eerste schooldag en een uiteindelijke baan in de bakkersbranche. Waar gaat het mis? Worden ze op school niet genoeg gemotiveerd? Krijgen ze tijdens hun stages wel genoeg uitdagend en inspirerend werk te doen? Of moeten ze drie maanden lang gele room koken, zoals ik onlangs van een meester boulanger hoorde over zijn eerste praktijkstappen? Veel momenten om af te haken, maar er zijn net zoveel kansen om jongeren aan te laten haken, zo laat het verhaal van Merle zien. Tijdens haar snuffelstage ontdekte ze haar passie voor patisserie. “Daarna heb ik me ingeschreven voor de banketbakkersopleiding aan het Deltion College in Zwolle.” Ze vervolgde haar scholing nog met Ter Groene Poorte in België, en nu krijgt ze alle ruimte bij de Stadsbakker en doet ze mee aan vakwedstrijden, zoals de komende Talentenprijs.

Dit soort mensen wil je er als bakker toch bij hebben (zeker de komende drukke periode, waarvoor we u in deze feestdageneditie nog wat inspiratie geven!)? Daarom is het extra gek dat er scholieren zijn die geen stageplek kunnen vinden. Arend Kistemaker, Merle’s baas in Zwolle en voorzitter van de NBOV, vraagt daar in zijn column ook aandacht voor. “Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we deze nieuwe generatie goed op weg helpen, een kans geven en klaarmaken voor een mooie toekomst in onze branche.”
Daar sluit ik me van harte bij aan.

Dossiers
Lees ook
Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.

10 dingen die een bakker van de Efteling kan leren

10 dingen die een bakker van de Efteling kan leren

“Bewandel het creatieve pad.” Zelfbenoemd inspiratiemanager van de Efteling Frans Goenee hield op verzoek van Bakeplus twee dagen lang een zaal vol bakkers een spiegel voor. Het ging over de Efteling, maar Frans’ tips zijn zeker ook van toepassing op de bakkerij (en het dagelijks leven!).

30 jaar EverBake en een nieuwe locatie

30 jaar EverBake en een nieuwe locatie

EverBake Group hield drie dagen lang open huis en Inspiratie Dagen. Hiermee vierde het bedrijf het 30-jarige bestaan. Ook was het gelijk een mooie gelegenheid voor Peter Eversdijk en zijn zonen Thom en Nick om het nieuwe pand in Breda te laten zien. Hier zal in de toekomst een proefbakkerij komen waar EverBake (potentiële) klanten kan ontvangen.