Talenten

gebak_vitrine

In Bakkers in bedrijf 8-2021 staat het verhaal van de 19-jarige Merle. Net klaar met haar opleiding, aan het werk en met de ambitie om over een jaar of vijf haar eigen bedrijf te starten. Hoopgevend en inspirerend. Die liefde voor het vak en de passie zie ik ook altijd bij de wedstrijden om de Gouden Gard en de Talentenprijs die dit jaar gelukkig weer doorgaan. Bakkers in bedrijf maakt deel uit van de jury en dit jaar heeft onze redactiecoördinator Tanja de eer. Een prachtig evenement vol talentvolle ambitieuze jongeren die hun beste beentje voorzetten. Mensen om te koesteren en te begeleiden, want ze zijn keihard nodig.

Uit cijfers blijkt dat veel jongeren afhaken tussen de eerste schooldag en een uiteindelijke baan in de bakkersbranche. Waar gaat het mis? Worden ze op school niet genoeg gemotiveerd? Krijgen ze tijdens hun stages wel genoeg uitdagend en inspirerend werk te doen? Of moeten ze drie maanden lang gele room koken, zoals ik onlangs van een meester boulanger hoorde over zijn eerste praktijkstappen? Veel momenten om af te haken, maar er zijn net zoveel kansen om jongeren aan te laten haken, zo laat het verhaal van Merle zien. Tijdens haar snuffelstage ontdekte ze haar passie voor patisserie. “Daarna heb ik me ingeschreven voor de banketbakkersopleiding aan het Deltion College in Zwolle.” Ze vervolgde haar scholing nog met Ter Groene Poorte in België, en nu krijgt ze alle ruimte bij de Stadsbakker en doet ze mee aan vakwedstrijden, zoals de komende Talentenprijs.

Dit soort mensen wil je er als bakker toch bij hebben (zeker de komende drukke periode, waarvoor we u in deze feestdageneditie nog wat inspiratie geven!)? Daarom is het extra gek dat er scholieren zijn die geen stageplek kunnen vinden. Arend Kistemaker, Merle’s baas in Zwolle en voorzitter van de NBOV, vraagt daar in zijn column ook aandacht voor. “Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we deze nieuwe generatie goed op weg helpen, een kans geven en klaarmaken voor een mooie toekomst in onze branche.”
Daar sluit ik me van harte bij aan.

Dossiers
Lees ook
Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Op 1 juli aanstaande start opnieuw een aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro, die is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Diverse trainingen en opleidingen van Bakery Institute, Foodbase en HAS Hogeschool komen op dat moment voor de STAP-subsidie in aanmerking.

Bakkerij draait door tijdens verbouwing

Bakkerij draait door tijdens verbouwing

Het liefst hadden Sandra en Freek Hogenboom hun winkellocatie in Houten uitgebreid, om zowel de productie als verkoop op één locatie te doen. Dat ging echter niet, en dus kozen ze voor een alternatief. Ze kochten het gehele bedrijfspand dat ze deels huurden voor hun broodbakkerij en verdubbelden daarmee hun vloeroppervlak. Met deze uitbreiding kan het...

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.