Talenten

gebak_vitrine

In Bakkers in bedrijf 8-2021 staat het verhaal van de 19-jarige Merle. Net klaar met haar opleiding, aan het werk en met de ambitie om over een jaar of vijf haar eigen bedrijf te starten. Hoopgevend en inspirerend. Die liefde voor het vak en de passie zie ik ook altijd bij de wedstrijden om de Gouden Gard en de Talentenprijs die dit jaar gelukkig weer doorgaan. Bakkers in bedrijf maakt deel uit van de jury en dit jaar heeft onze redactiecoördinator Tanja de eer. Een prachtig evenement vol talentvolle ambitieuze jongeren die hun beste beentje voorzetten. Mensen om te koesteren en te begeleiden, want ze zijn keihard nodig.

Uit cijfers blijkt dat veel jongeren afhaken tussen de eerste schooldag en een uiteindelijke baan in de bakkersbranche. Waar gaat het mis? Worden ze op school niet genoeg gemotiveerd? Krijgen ze tijdens hun stages wel genoeg uitdagend en inspirerend werk te doen? Of moeten ze drie maanden lang gele room koken, zoals ik onlangs van een meester boulanger hoorde over zijn eerste praktijkstappen? Veel momenten om af te haken, maar er zijn net zoveel kansen om jongeren aan te laten haken, zo laat het verhaal van Merle zien. Tijdens haar snuffelstage ontdekte ze haar passie voor patisserie. “Daarna heb ik me ingeschreven voor de banketbakkersopleiding aan het Deltion College in Zwolle.” Ze vervolgde haar scholing nog met Ter Groene Poorte in België, en nu krijgt ze alle ruimte bij de Stadsbakker en doet ze mee aan vakwedstrijden, zoals de komende Talentenprijs.

Dit soort mensen wil je er als bakker toch bij hebben (zeker de komende drukke periode, waarvoor we u in deze feestdageneditie nog wat inspiratie geven!)? Daarom is het extra gek dat er scholieren zijn die geen stageplek kunnen vinden. Arend Kistemaker, Merle’s baas in Zwolle en voorzitter van de NBOV, vraagt daar in zijn column ook aandacht voor. “Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we deze nieuwe generatie goed op weg helpen, een kans geven en klaarmaken voor een mooie toekomst in onze branche.”
Daar sluit ik me van harte bij aan.

Dossiers
Lees ook
Nieuwe wet excessief lenen

Nieuwe wet excessief lenen

Op 24 maart 2022 stuurde staatssecretaris Van Rij een wetsvoorstel, waarmee excessief lenen van de eigen vennootschap(pen) wordt aangepakt, naar de Tweede Kamer.

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Op 1 juli aanstaande start opnieuw een aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro, die is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Diverse trainingen en opleidingen van Bakery Institute, Foodbase en HAS Hogeschool komen op dat moment voor de STAP-subsidie in aanmerking.