Stralende sterren

1 juli 2016

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Na spannende voorrondes is eind mei de sterrenregen weer over de ambachtelijke bakkerij neergedaald. Net als met veel zaken in het leven is ook Bakker met Ster door schade en schande wijs (lees: wijzer) geworden. Het sterrensysteem bestaat nu zeven jaar en sinds de start in 2009 zijn er heel wat aanpassingen gedaan. Alles met het doel het steeds beter te maken en te leren van niet alleen onze eigen ervaringen, maar vooral ook van de ervaringen van onze deelnemers. Het resultaat? Van de 135 deelnemende winkels gingen er 39 met één of twee sterren naar huis en één met maar liefst drie sterren.

Het behalen van één of meer sterren is geen doel op zich, maar de bekroning op het traject ernaar toe. Nieuw was deze keer dat álle deelnemers het totale traject aflegden zonder afvallers in de voorrondes. Deze aanpak is te danken aan overleg met oud- en niet-deelnemers.

Het belangrijkste van meedoen, is te leren en te verbeteren. Waar ieder bedrijf de lat zelf legt, is medebepalend voor het eindresultaat. Teleurstellingen zullen er altijd blijven. Echter: “Behoud het goede en verbeter waar nodig”, is een bekend spreekwoord. Wanneer ik kijk naar het enthousiasme van de bedrijven die tijdens deze uitreiking aanwezig waren, dan weet ik zeker dat er toekomst is voor ons mooie ambacht. Het plezier en de gedrevenheid spatten er vanaf. En wat mooi was om te zien: in veel gevallen gaven de ondernemers hun ontvangen bloemen gelijk door aan de betrokken winkelmedewerkers die ook als stralende sterren op het podium stonden. Want wat ben je zonder goed geolied team?

De betrokkenheid van iedereen maakt mij trots. Ook ben ik trots op de net-niet ster winnaars. Ook zij durven hun bedrijf voor kritische ogen open te stellen. Wij gaan kijken op welke wijze wij hen kunnen helpen met de rapportages. Ondernemen is immers een doorlopend leerproces, als je jezelf ervoor open stelt.

Veel succes!

Altijd op de hoogte blijven?