Spelt, meergranen of volkoren: wat is gezonder?

11 juni 2018

33-Vraagbaak-NBC-Foto-Zsuzsan-Proos-art-300x295 Spelt, meergranen en volkoren: alle drie staan te boek als gezonde broodsoorten. Maar hoe zit het ook al weer precies? Wat vertel ik mijn gezondheidsbewuste klanten?

Zsuzsan Proos, kennisspecialist voeding en gezondheid, legt het uit: “Voor alle broodsoorten geldt dat we grofweg een onderscheid maken in brood van bloem, meel of volkorenmeel. Dat bepaalt voornamelijk de gezondheidswaarde van het brood.

Wat is gezonder? Bloem, meel of volkorenmeel?

In zowel bloem als (volkoren)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Een combinatie van bloem en volkorenmeel noemen we meel. Voor het meest gezonde brood, geef je de klant een volkorenvariant mee: brood gemaakt van volkorenmeel.

Graansoort

Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem. Een speltvolkoren is dus gezonder dan een brood van speltbloem. Er zijn wel natuurlijke variaties in de voedingswaarde van een graansoort, maar die verschillen zijn klein en dus niet van enorme invloed.

Meergranen

Hoe zit het dan met meergranen? De naam zegt het al: meergranenbrood is, naast tarwe of rogge, gemaakt van meerdere graansoorten. Een meergranenbrood kan ook weer op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan gemaakt worden. Meergranenbrood komt dus voor in de soorten wit, bruin en volkoren. Vaak worden er ook nog extra zaden, pitten en noten toegevoegd.

Ook voor meergranenbrood of een zonnebloempittenbrood geldt: hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder.

NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56

Altijd op de hoogte blijven?