Spelt, meergranen of volkoren: wat is gezonder?

33 Vraagbaak NBC Foto Zsuzsan Proos art

33-Vraagbaak-NBC-Foto-Zsuzsan-Proos-art-300x295 Spelt, meergranen en volkoren: alle drie staan te boek als gezonde broodsoorten. Maar hoe zit het ook al weer precies? Wat vertel ik mijn gezondheidsbewuste klanten?

Zsuzsan Proos, kennisspecialist voeding en gezondheid, legt het uit: “Voor alle broodsoorten geldt dat we grofweg een onderscheid maken in brood van bloem, meel of volkorenmeel. Dat bepaalt voornamelijk de gezondheidswaarde van het brood.

Wat is gezonder? Bloem, meel of volkorenmeel?

In zowel bloem als (volkoren)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Een combinatie van bloem en volkorenmeel noemen we meel. Voor het meest gezonde brood, geef je de klant een volkorenvariant mee: brood gemaakt van volkorenmeel.

Graansoort

Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem. Een speltvolkoren is dus gezonder dan een brood van speltbloem. Er zijn wel natuurlijke variaties in de voedingswaarde van een graansoort, maar die verschillen zijn klein en dus niet van enorme invloed.

Meergranen

Hoe zit het dan met meergranen? De naam zegt het al: meergranenbrood is, naast tarwe of rogge, gemaakt van meerdere graansoorten. Een meergranenbrood kan ook weer op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan gemaakt worden. Meergranenbrood komt dus voor in de soorten wit, bruin en volkoren. Vaak worden er ook nog extra zaden, pitten en noten toegevoegd.

Ook voor meergranenbrood of een zonnebloempittenbrood geldt: hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder.

NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56
Lees ook
Hoe maak ik de beste speculaasjes?

Hoe maak ik de beste speculaasjes?

Ik wil met de decembermaand goed uitpakken. Juist na deze zware periode. Speculaas is een product dat eigenlijk bij iedere klant wel in de smaak valt. Het is niet duur, en daarmee een makkelijke impulsaankoop.

Ode aan het ontbijt

Ode aan het ontbijt

Brood staat nog altijd bij velen steevast op de ontbijttafel. Zo’n 45 procent van de Nederlanders eet een boterham bij het ontbijt. Om brood als ontbijtproduct goed op de kaart te zetten, brengt het Nederlands Bakkerij Centrum een Ode aan het ontbijt.

Drie gouden bekroningen voor Bakkerij Schabbink

Drie gouden bekroningen voor Bakkerij Schabbink

Nicole Schabbink, eigenaresse van de Twentse bakkerij Schabbink, vroeg zomer 2020 bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) een Gouden Bekroning aan voor de Twentse Krentenwegge. En met succes. Niet alleen kreeg de krentenwegge een gouden bekroning, ook de gevulde speculaas en Opa’s beschuiten waren goed voor goud.

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...