Spelt, meergranen of volkoren: wat is gezonder?

33 Vraagbaak NBC Foto Zsuzsan Proos art

33-Vraagbaak-NBC-Foto-Zsuzsan-Proos-art-300x295 Spelt, meergranen en volkoren: alle drie staan te boek als gezonde broodsoorten. Maar hoe zit het ook al weer precies? Wat vertel ik mijn gezondheidsbewuste klanten?

Zsuzsan Proos, kennisspecialist voeding en gezondheid, legt het uit: “Voor alle broodsoorten geldt dat we grofweg een onderscheid maken in brood van bloem, meel of volkorenmeel. Dat bepaalt voornamelijk de gezondheidswaarde van het brood.

Wat is gezonder? Bloem, meel of volkorenmeel?

In zowel bloem als (volkoren)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Een combinatie van bloem en volkorenmeel noemen we meel. Voor het meest gezonde brood, geef je de klant een volkorenvariant mee: brood gemaakt van volkorenmeel.

Graansoort

Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem. Een speltvolkoren is dus gezonder dan een brood van speltbloem. Er zijn wel natuurlijke variaties in de voedingswaarde van een graansoort, maar die verschillen zijn klein en dus niet van enorme invloed.

Meergranen

Hoe zit het dan met meergranen? De naam zegt het al: meergranenbrood is, naast tarwe of rogge, gemaakt van meerdere graansoorten. Een meergranenbrood kan ook weer op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan gemaakt worden. Meergranenbrood komt dus voor in de soorten wit, bruin en volkoren. Vaak worden er ook nog extra zaden, pitten en noten toegevoegd.

Ook voor meergranenbrood of een zonnebloempittenbrood geldt: hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder.

NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56
Lees ook
Focus op gezondheid

Focus op gezondheid

Uit marktonderzoek blijkt dat de toevoeging van positieve gezondheidsaspecten aan brood een goede manier is om aansluiting te vinden bij de consument, vooral bij de jongere doelgroep. Ook het aanbieden van voedzame en gezonde snacks die gemakkelijk zijn mee te nemen, trekken een jonger publiek naar de bakkerij. In dit katern deelt AB Mauri interne onderzoeksresultaten...

Feiten en fabels - Deel uw kennis van de ambachtelijke bakkerij

Feiten en fabels - Deel uw kennis van de ambachtelijke bakkerij

Gluten zijn granen, van koolhydraten word je dik en hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is. Er zijn heel wat fabels over brood en banket in omloop. Stichting Ambachtelijke Bakkerij presenteert feiten én fabels om onwetendheid bij consumenten en winkelmedewerkers weg te nemen. Deel ze in de winkel, via social media of uw eigen website! Tekst en...

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Hoe kan ik mijn klanten helpen met de juiste keuze van brood – en inspelen op alle hypes en trends van deze tijd?

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...