Ready. Set. Go!

parachute

Ik val. Voel een forse ruk aan mijn hele lijf. Mijn snelheid gaat terug van zo’n 200 km per uur naar heel veel langzamer. De drie seconden van het vallen, net voor die ruk, ben ik even van de wereld. Er gebeurt meer dan mijn hoofd kan verwerken. Nu zie ik boven mij het vliegtuig. Het vliegt door zonder mij. Ik zie de parachute. Ik hang. Ik schreeuw. Ergens moet die emotie naar toe. Vrijheid. Ruimte. Ik heb het gedaan!

’s Avonds in de PH-bar zien we de films van onze eerste sprongen bij Paracentrum Texel. Onder mijn sprong, speelt het heroïsche Conquest of Paradise van Vangelis. En nog, liefst 20 jaar later, krijg ik bij het horen van die muziek koude rillingen. Kijk ik naar boven. Zie ik in de meest grijze lucht een stukje blauw. Voel ik de spanning. Ruik ik de kerosine. Krijg ik energie voor een nieuwe sprong.

Na 25 sprongen ben ik gestopt met het springen uit vliegtuigen. De vrouwen in mijn leven hadden geen leven, als ze wisten dat ik ging springen. Dat is het niet waard. En toch, hè. Ooit. Ooit als ik achter de geraniums zit. Ooit als mijn lichaam niet meer wil. Heb ik nog die herinnering. Die ik fysiek en emotioneel herbeleef. Keer op keer. Alleen al door die muziek. Alleen al door dat stukje blauw in het grijs.

Beste ondernemer in spé. Droom je om voor jezelf te beginnen? Doe het. Spring. Beleef de vrije val. Beleef het avontuur. Beleef de angst.

Want, zoals Arend Kisteman een klein jaar geleden al schreef, vaak ben je te bang. Inderdaad. Te bang om de sprong te wagen. Spring juist dan! Ga over je eigen grens. Je valt toch niet dood?

Spring. Lach. Leef.

 
  • Met hartelijke groet,
  • Hanno Spanninga
 
Lees ook
Dubbel

Dubbel

Op sommige dagen voelt het zo dubbel. Gewoon je werk doen terwijl de wereld onder een pandemie gebukt gaat. Geen kus voor mijn moeder, wel bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen, van wie ik een groot deel niet ken. Alles op afstand, maar in de supermarkt wel iemand die haast heeft en snel even voor me langs iets uit een schap pakt.

Redactiestage bij onze Foodvakbladen

Redactiestage bij onze Foodvakbladen

Wij zoeken een nieuwe stagiair(e)! Kom jij ons team versterken? Je gaat aan de slag voor de websites, social media en de bladen. Je schrijft nieuwsberichten, artikelen, maakt vlogs, bezoekt congressen en beurzen en gaat op reportage.

Normaal

Normaal

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen tien weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker kregen.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...