Ready. Set. Go!

parachute

Ik val. Voel een forse ruk aan mijn hele lijf. Mijn snelheid gaat terug van zo’n 200 km per uur naar heel veel langzamer. De drie seconden van het vallen, net voor die ruk, ben ik even van de wereld. Er gebeurt meer dan mijn hoofd kan verwerken. Nu zie ik boven mij het vliegtuig. Het vliegt door zonder mij. Ik zie de parachute. Ik hang. Ik schreeuw. Ergens moet die emotie naar toe. Vrijheid. Ruimte. Ik heb het gedaan!

’s Avonds in de PH-bar zien we de films van onze eerste sprongen bij Paracentrum Texel. Onder mijn sprong, speelt het heroïsche Conquest of Paradise van Vangelis. En nog, liefst 20 jaar later, krijg ik bij het horen van die muziek koude rillingen. Kijk ik naar boven. Zie ik in de meest grijze lucht een stukje blauw. Voel ik de spanning. Ruik ik de kerosine. Krijg ik energie voor een nieuwe sprong.

Na 25 sprongen ben ik gestopt met het springen uit vliegtuigen. De vrouwen in mijn leven hadden geen leven, als ze wisten dat ik ging springen. Dat is het niet waard. En toch, hè. Ooit. Ooit als ik achter de geraniums zit. Ooit als mijn lichaam niet meer wil. Heb ik nog die herinnering. Die ik fysiek en emotioneel herbeleef. Keer op keer. Alleen al door die muziek. Alleen al door dat stukje blauw in het grijs.

Beste ondernemer in spé. Droom je om voor jezelf te beginnen? Doe het. Spring. Beleef de vrije val. Beleef het avontuur. Beleef de angst.

Want, zoals Arend Kisteman een klein jaar geleden al schreef, vaak ben je te bang. Inderdaad. Te bang om de sprong te wagen. Spring juist dan! Ga over je eigen grens. Je valt toch niet dood?

Spring. Lach. Leef.

 
  • Met hartelijke groet,
  • Hanno Spanninga
 
Lees ook
Bakkers in bedrijf zoekt jubilarissen

Bakkers in bedrijf zoekt jubilarissen

Dit jaar bestaat Bakkers in bedrijf 25 jaar! Dat vieren we met een speciale jubileumeditie, die na de zomer verschijnt. Daarvoor zijn we op zoek naar andere jubilarissen in de branche. Bestaat jouw bedrijf 25 jaar, werk je dit jaar 25 jaar in de branche of ben je dit jaar zelf 25 geworden? Stuur een mail naar info@bakkersinbedrijf.nl en wie weet neemt...

Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking: vijf vragen

Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking: vijf vragen

Op donderdag 11 februari zetten vijf partijen uit de Nederlandse bakkerijsector hun handtekening onder een nieuw document: het Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking. Het is het concrete resultaat van een jarenlange aanloop naar meer samenwerking binnen de branche. Maar hoe concreet wordt de output?

Proost!

Proost!

2021 begon zo mogelijk nog iets grijzer dan 2020 eindigde. Toch zie ik licht aan de horizon. Bij elk nieuw jaar zie ik de kansen om dingen anders, beter, rustiger, gezelliger, actiever te doen. En dit jaar voel ik dat in extreme mate.