Proost!

12 februari 2021 Michelle de Koning

2021 begon zo mogelijk nog iets grijzer dan 2020 eindigde. Toch zie ik licht aan de horizon. Bij elk nieuw jaar zie ik de kansen om dingen anders, beter, rustiger, gezelliger, actiever te doen. En dit jaar voel ik dat in extreme mate. Natuurlijk komt dat door het afgelopen ‘coronajaar’. Ik heb nog nooit zo vaak gehoord dat mensen klaar waren met een jaar als in 2020. Des te meer zin hadden we dus in een nieuw jaar. En ook al duurt het nog even: het wordt beter.

Of dat dan al in het voorjaar is (hoop, hoop), de zomer of zelfs pas in het najaar, dat zien we dan wel. Ergens dit jaar wordt het beter, daar proost ik graag op met u. In 2021 kunnen we hopelijk weer een leven oppakken waarin we elkaar – op minder dan anderhalve meter – ontmoeten, omhelzen, we met grote groepen aan tafels zitten om lekker te eten, met collega’s borrelen en ons op beurzen laten informeren en bijpraten. En al die vrijheid en blijheid zal leiden tot nieuwe kansen. Kansen, zoals Jan Douwe Gerbranda van Bakkerij Van der Kloet die zelfs in 2020 zag en greep. Hij is sinds afgelopen september algemeen directeur en kreeg het in coronatijd voor elkaar om de bakkerij dusdanig te laten groeien dat het naastgelegen pand er per februari 2021 bij komt, want de huidige bakkerij is alweer te klein voor de productie. Bovendien zoekt hij op veel vlakken samenwerking; met medewerkers, leveranciers en andere bakkers. “Om te blijven bestaan, moet je meer doen dan alleen in je eigen winkel brood verkopen.”

En als u om nog meer positieve verhalen zit te springen, raad ik aan het interview te lezen met de betrokkenen bij de nieuwe mbo 4-opleiding Boulanger op het Horizon College. Het enthousiasme over deze opleiding spat ervan af. Bij de docenten, de leerlingen én de betrokken bakkerijen. Jarno Ammerlaan (Ammerlaan de Bakkers in Sassenheim) vertelt: “Mike doet veel nieuwe kennis op en eigenlijk doet hij dat voor ons hele bedrijf. Dat bevalt ons heel goed. We kunnen het daardoor meer verdiepend over brood hebben.”

Laten we elkaar veel positieve verhalen blijven vertellen, nu vooral op op papier en online en later dit jaar weer in het echt. Proost op alle kansen in 2021!

Altijd op de hoogte blijven?