Opvolging

Opvolging

Ik lig in de tuin te genieten op de bank. Van de zomeravond. Van mooi weer. Tegen de regen aan en toch droog. Een boom ruist. Een vogel fluit. Een veldmuisje trippelt. Nou ja, eigenlijk rent het.

In de hele hoogte glinstert een vliegtuig. Ik denk aan de MH17. Aan Tijn. Kleine Tijn. En aan zoveel anderen. Te vaak jong. Mensen, die ik niet kende. Tot het noodlot hun trof. Ik denk aan al die mensen, die in groot verdriet achterbleven.

Als vanzelf overdenk ik mijn leven. Aan hoe ik in de bakkerijsector terechtkwam. Aan wat de bakkerij me allemaal heeft gebracht. Aan hoe dankbaar ik ervoor ben. Ik voel me thuis tussen de bakkers, de leveranciers en al die anderen met dat ene; dat ene dat ons bindt.

Ik denk ook aan hoe kwetsbaar we zijn. Aan die bakker 30 jaar geleden uit een Fries dorpje. Zijn lichaam was op. Zijn huwelijk ook. Omdat hij altijd maar werkte. Ook zijn appeltje voor de dorst was vrij snel op. Want er was niemand, die zijn bedrijf overnam.

Deze ondernemer en vele anderen, eigenlijk juist al die gezònde MKB-bedrijven, zijn voor mij de reden om samen met bakkerijopvolgersgezocht.nl en Bakkers in bedrijf rondetafelgesprekken te organiseren over bedrijfsopvolging.

Want doe alleen, wat alleen kan. Doe samen, wat samen meer oplevert dan alleen. Dat laatste geldt zeker voor dit onderwerp. Mijn doel? Tot een gezamenlijke, MKB-brede aanpak komen. Zodat we vissen in een vollere vijver. Want van vissen in dezelfde, bijna lege vijver wordt niemand wijzer. Al hebben factory outlets, blijkt uit onderzoek van INretail, dat nog niet door.

Ik heb veel om de bakkerij dankbaar te zijn. Veel om van te genieten. Dat wil ik nog graag lang doen. Net als liggen in de tuin, trouwens.

  • Met zomerse groet,
  • Hanno Spanninga

Bron foto: pinterest.com

Lees ook
Groot Goed

Groot Goed

Als ik dit schrijf, is er opnieuw een recordhittegolf: nog nooit was er één zo laat in het jaar. Records die we ons kort geleden maar moeilijk konden voorstellen. In die warme weken was ik weer aanwezig bij een bestuursvergadering van MKB Nederland en VNO/NCW.

Grijze haren

Grijze haren

Pippi Langkous zei ooit: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Een uitspraak waarin wij ons als young professionals van Bakery Nexus uitstekend kunnen vinden. Wij geloven namelijk heel erg in uitdagingen, in vernieuwing, in dingen net even anders doen dan anders. Daar waar je nieuwe of andere resultaten wilt behalen, moet je...

Genootschap organiseert congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'

Genootschap organiseert congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'

Veel bakkers kampen met een tekort aan kwalitatief goed personeel. Daarnaast kampt de branche ook met een gebrek aan kandidaten voor de opvolging. Daarom organiseert het Genootschap voor de Bakkerij op 12 september voor leden en niet-leden het congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'.