Opportunisme

21 december 2016

Een blog schijven voor bakkers in de week voor Kerst. Heeft u als ondernemer dan wel tijd om de Servicebrief en mijn blog te lezen? De nieuwsfeeds staan vandaag vol met het nieuws dat winkeliers een recordomzet verwachten rond de Kerst. De brancheorganisatie Detailhandel Nederland verwacht 3% extra omzet. Ik weet nooit waar dit precies op gebaseerd is. Maar een mooi vooruitzicht. Dus deze stijging heeft u alvast binnen.  Of vergis ik me?  Eén ding is zeker: Als het deze week niet druk wordt, dan wordt het nooit meer druk. De kerst valt dit jaar in het weekend. Ideaal voor een mooie planning. Dat wordt knallen deze week!

Wat een contrast met een ander nieuwsbericht. Daarin staat dat pessimisme over Nederland bij de consument troef is. Consumenten zijn positief over hun eigen leven, de financiële situatie en ook weer over de economie, maar pessimistisch over de toekomst van Nederland. Slechts 28% vindt dat we in ons land de goede kant opgaan. Er heerst een onmiskenbaar gevoel van onbehagen onder de bevolking. Ook hier vraag ik me dan weer af waar dit op is gebaseerd!

Het ene onderzoek volgt het ander op met de meest uiteenlopende onderwerpen en de vreemdste resultaten. Iedereen heeft door het gebruik van social media de mogelijkheid om hier op te reageren, waardoor er vaak ongenuanceerde discussies ontstaan. Je vraagt je wel eens af waarom er zoveel onderzoek wordt gedaan en waarom zoveel consumenten hun mening willen uiten. Als ondernemer doe je veel op gevoel. En dat gevoel laat je meestal niet in de steek. Een goede ondernemer ziet altijd kansen en is opportunistisch. Elke week een uurtje in de winkel praten met je klanten is vaak beter dan welk onderzoek ook. Wel even doen!

Ik wens alle ondernemers komende week minimaal 5% omzetstijging. Ik hoop dat u ondanks de drukte de tijd neemt om de Servicebrief en mijn blog te lezen: ik ben ook altijd opportunistisch! Hele fijne feestdagen en een succesvol en gezond 2017!

Altijd op de hoogte blijven?