Open

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Het was al weer even geleden dat ik op missie was voor de PUM – een vrijwilligersorganisatie die mkb-ondernemingen in ontwikkelingslanden helpt om duurzaam te groeien. Voor ik ja zeg, moet ik immers ruimte kunnen maken in mijn NBOV-agenda, en eenmaal op missie onderhoud ik altijd nauw contact met Gouda. Kort geleden kon ik naar Zuid-Afrika, waar ik te gast was bij Winston and Julia, een kleinschalig bedrijf dat om expertise heeft gevraagd op het vlak van marketing, productieverbetering en vernieuwing.

Als ik op missie ben, besef ik weer hoe bevoorrecht ik ben om dit te mogen en kunnen doen. Met eenvoudige aanwijzingen kan ik een groot verschil maken. Ik sta ook altijd weer versteld van de verschillen in de landen waar ik ben geweest. Ook in Nederland kennen we verschillen, maar die zijn – voor zover ik kan zien – bij lange na niet zo groot als in deze landen. In combinatie met de openheid en vriendelijkheid die je overal ten deel valt, is dat een bijzondere ervaring!

Ik las op de NBOV-website het blog van onze directeur Marie-Hélène Zengerink over de brexit, een grote verandering. Best vreemd eigenlijk, als er een beslissing valt en je daarna nog voorwaarden gaat stellen. Haar blog ging ook over ander breekwerk: de verbouwing van het NBOV-kantoor. Ook tijdens die werkzaamheden heb ik vanuit Zuid-Afrika nauw contact met de NBOV onderhouden. Aan de telefoon was de doorbraak op kantoor goed te horen: een letterlijke doorbraak die figuurlijk wellicht nog het meeste effect zal hebben. NBOV-leden vragen van de NBOV terecht een andere wijze van werken en ondersteuning; de verbouwing zal daaraan flink bijdragen. Mooi om te zien wat er al veranderd is en wat er allemaal nog komen gaat!

Een Zuid-Afrikaan vertelde mij zijn jaarthema voor 2019: een open hand. Met een open hand kun je immers geven en ontvangen. Dat beeld houd ik even vast!

Dossiers
Lees ook
Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en  producten koel

Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en producten koel

Met temperaturen van 25°C of hoger vertoeft menig landgenoot aan de kust of bij het zwembad. Voor werkend Nederland betekenen de zomerse temperaturen niet altijd ‘mooi weer’. Zeker waar gewerkt wordt met bederfelijke producten, zoals in de bakkerij, moeten maatregelen worden getroffen om de hitte de baas te blijven. Lukt dat niet? Dan ligt een waarschuwing...

Maak er chocola van

Maak er chocola van

‘Ik kan er geen chocola van maken.’ Een veelgebruikte uitdrukking over chocolade, dat vanwege de glans, maar ook vanwege de prijs, ook wel het ‘bruine goud’ wordt genoemd. Chocolade geldt op dit moment als een trendy en exclusief product, waaraan bijzondere eigenschappen worden toegedicht.

Footprint

Footprint

Vrijwel alles wat geproduceerd wordt, bestaat uit verschillende grondstoffen, die elk hun prijs kennen. In de bakkerij weten wij dat als geen ander - ieder jaar sta ik weer versteld van de discussie rondom grondstofprijzen.

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Wij zijn op zoek naar een banketbakker die kwaliteit hoog in het vaandel staan heeft en in staat is om zijn of haar collega`s te motiveren. Je komt in een moderne...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het vervaardigen...

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

De productieleider zorgt voor een juiste planning van medewerkers en een juiste aansturing voor de dag. Daarnaast zie je toe op de kwaliteit en hygiëne op de...