Open

8 februari 2019

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Het was al weer even geleden dat ik op missie was voor de PUM – een vrijwilligersorganisatie die mkb-ondernemingen in ontwikkelingslanden helpt om duurzaam te groeien. Voor ik ja zeg, moet ik immers ruimte kunnen maken in mijn NBOV-agenda, en eenmaal op missie onderhoud ik altijd nauw contact met Gouda. Kort geleden kon ik naar Zuid-Afrika, waar ik te gast was bij Winston and Julia, een kleinschalig bedrijf dat om expertise heeft gevraagd op het vlak van marketing, productieverbetering en vernieuwing.

Als ik op missie ben, besef ik weer hoe bevoorrecht ik ben om dit te mogen en kunnen doen. Met eenvoudige aanwijzingen kan ik een groot verschil maken. Ik sta ook altijd weer versteld van de verschillen in de landen waar ik ben geweest. Ook in Nederland kennen we verschillen, maar die zijn – voor zover ik kan zien – bij lange na niet zo groot als in deze landen. In combinatie met de openheid en vriendelijkheid die je overal ten deel valt, is dat een bijzondere ervaring!

Ik las op de NBOV-website het blog van onze directeur Marie-Hélène Zengerink over de brexit, een grote verandering. Best vreemd eigenlijk, als er een beslissing valt en je daarna nog voorwaarden gaat stellen. Haar blog ging ook over ander breekwerk: de verbouwing van het NBOV-kantoor. Ook tijdens die werkzaamheden heb ik vanuit Zuid-Afrika nauw contact met de NBOV onderhouden. Aan de telefoon was de doorbraak op kantoor goed te horen: een letterlijke doorbraak die figuurlijk wellicht nog het meeste effect zal hebben. NBOV-leden vragen van de NBOV terecht een andere wijze van werken en ondersteuning; de verbouwing zal daaraan flink bijdragen. Mooi om te zien wat er al veranderd is en wat er allemaal nog komen gaat!

Een Zuid-Afrikaan vertelde mij zijn jaarthema voor 2019: een open hand. Met een open hand kun je immers geven en ontvangen. Dat beeld houd ik even vast!

Altijd op de hoogte blijven?