De huidige cao ging in op 1 augustus vorig jaar en liep op 31 mei af. Vanwege de corona-omstandigheden gold deze maar voor een korte periode. Als een cao afloopt, gebeurt er eigenlijk niets spannends, behalve dat de onderhandelingen voor een nieuwe beginnen. Dit jaar verloopt dat vanuit de NBOV anders: met het professionaliseren van de bestuurlijke kant van de NBOV is er ook voor gekozen om taken rondom de cao te scheiden. Het bestuur vraagt nu de directeur om bij de achterban (klankbordgroep) te vragen welk mandaat zij het bestuur geven voor de onderhandelingen. Dat gaat over lonen en alle andere zaken die aan de cao zijn verbonden.
Het bestuur geeft dit mandaat door aan de onderhandelingsdelegatie, die kan gaan onderhandelen binnen dat mandaat. Voorheen werd de delegatie geleid door de voorzitter, die samen met een paar bestuursleden en de directeur de onderhandelingen voerde. Nu bestaat de delegatie uit de directeur als ‘linking pin’ in het geheel, een (externe) expert voor de inhoud en twee ondernemers (uiteraard bakkers) om zaken snel te kunnen doorrekenen of om goed te kunnen uitleggen welke gevolgen een voorstel heeft.
Zoals jullie waarschijnlijk gelezen hebben, is met de vier sociale partners (CNV, FNV, NVB en NBOV) onder andere afgesproken dat de nieuwe cao meer maatwerk moet bevatten. Dit zal dan ook terugkomen in de onderhandelingen. Het was altijd gebruikelijk om met de NVB één gezamenlijke brief met dezelfde wensen op te stellen. Dit jaar komt er wel een gezamenlijk voorstel van de werkgevers voor de ‘algemene’ onderwerpen, maar kunnen specifieke wensen voor ambacht en industrie worden ingebracht. De omstandigheden bij het ambacht verschillen immers van die bij de industrie. Niet beter of slechter, maar maatwerk voor een bakker met vijftien medewerkers in een ambachtelijk productieproces is anders dan voor een industriële bakkerij met een paar honderd medewerkers in een fabrieksmatig proces.
Tijdens de eerste onderhandelingsbijeenkomst zullen voornamelijk de wensen over en weer besproken worden, en de mogelijkheden afgetast. De onderhandelingsdelegatie rapporteert dan weer aan het bestuur. Dat kan vervolgens, via de directeur, bij de klankbordgroep nieuwe informatie delen en ophalen. Dan volgt een nieuwe gespreksronde: op weg naar een mooi resultaat voor werkgevers en werknemers.