Op naar de 23.000

Tamara Hoogerwaard_1

Tamara-Hoogerwaard-200x300 Met een baguette in mijn tas en de Franse klanken van Stromae op de radio rijd ik van de Europain terug naar Utrecht. ‘Ik wil geïnspireerd worden’, is het antwoord dat ik by far het meest hoor op mijn vraag wat men op een beurs zoekt.

Inspiratie betekent voor mij dat je op een andere manier gaat kijken en je een nieuw inzicht krijgt. Dat gaat verder dan een gekleurde croissant. Ik zie op de beurs een voedingsbodem voor inspiratie als er vier kenmerken kloppen:

  1. Ontmoeting: er ontstaat spontaan een reünie van oude bekenden, en ook nieuwelingen worden aan elkaar voorgesteld. Er is oprechte interesse en nieuwsgierigheid.
  2. Aandacht: de producten zien er top uit, zijn gezond en nodigen uit tot proeven. De presentatie maakt het tot een kloppend geheel, vaak juist door eenvoud.
  3. Beleving: er is vakmanschap door professionele, geschoolde mensen. Ze hebben verstand van zaken en delen hun kennis graag. Het maakt je trots op je vak.
  4. Plezier: de sfeer is luchtig, er wordt gelachen en de nodige hapjes, drankjes en zelfs wat muziek zorgen ervoor dat je er wilt blijven. Het heeft een aanzuigende werking, hier wil je bij horen. We hebben hier zelf invloed op, immers, een beurs is halen én brengen. Dus: ‘Wat kan ik leren van een collega bakker en hij van mij?’.

Na Europain waagde ik mij nog even in het boulangerie- en patisserie-walhalla in Parijs. En ook daar zag ik de vier kenmerken terug. Hoe wordt jouw onderneming een plek waar mensen willen blijven? Nu kent Frankrijk 23.000 bakkerijen, dus we hebben nog even te gaan in Nederland. Laten we de Bakkersvak gebruiken als een moment waarop we elkaar uitdagen, ideeën voor samenwerken bedenken en er bovenal een feestje van maken. Zodat we dat plezier uitstralen naar de consument, en deze naar de bakker wil gaan en voor het bakkersvak te kiezen. Op naar de 23.000 bakkers, of moet ik zeggen: 23.000 inspiratieplekken!

  • Tamara Hoogerwaard
  • Bakery Nexus
Dossiers
Lees ook
Patissier Trudelle geeft masterclass aan studenten

Patissier Trudelle geeft masterclass aan studenten

Patissier Sébastien Trudelle gaf 1 april een masterclass aan de patisseriestudenten van het Cingel College in Breda. Trudelle behaalde onlangs de titel ‘Meilleur Ouvrier de France’. In Frankrijk is dit de hoogste titel die een patissier kan behalen.

De ijsactiviteiten van Bakeplus

De ijsactiviteiten van Bakeplus

Op Bakkersvak trapte Bakeplus het ijsseizoen van 2019 af. Met twee nieuwe ijsbereiders, 32 nieuwe recepten en drie nieuwe smaken is de grondstoffen leverancier er klaar voor. Door de overname van Gelato+ per 1 januari 2019 is het team van Bakeplus uitgebreid met ijsbereiders Giuseppe Pistone en Hans van der Maas. "Een prachtige...

Het VIP-event 2019 gaat van start

Het VIP-event 2019 gaat van start

Op 1 en 2 april start de vijfde editie van het Vers Inspiratie Platform (VIP). Deze lustrumeditie heeft een grotere opzet dan voorgaande jaren én er is er gekozen om nog meer in te zetten op inspiratie en kennis.

Broodbakker industrieel omgeving Tiel

Broodbakker industrieel omgeving Tiel

Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient de selecte...

Brood bakker Utrecht

Brood bakker Utrecht

In deze zelfstandige functie produceer je in teamverband de mooiste broodproducten. Door de verschillende afzetkanalen wordt er gedurende hele dag door gewerkt.

Brood/ Banket bakker omgeving Deventer

Brood/ Banket bakker omgeving Deventer

De werkzaamheden bestaan uit het produceren van zowel brood- als banketproducten.