In elk bedrijf zijn machines en wordt gewerkt met gereedschappen. Machines moeten worden onderhouden en werkgereedschappen gaan weleens stuk, waardoor ze gerepareerd moeten worden. Waarop moet u letten bij onderhoud en reparatie?

Babs-uitsnede-150x150 Babs Bruil

Voor een veilig product is onderhoud van machines en werkgereedschappen noodzakelijk. Het is natuurlijk belangrijk dat de veiligheid van de producten hierdoor niet in gevaar komt. Preventief onderhoud kan voorkomen dat delen van machines door slijtage losraken. Losse delen zouden in grondstoffen, halffabricaten of producten terecht kunnen komen en zo de consumptie onveilig maken. Stel daarom een onderhoudsplan op. Kwetsbare onderdelen kunnen zo nooit worden vergeten. Slijtage kan lekkage of ophoping van vuil of chemische middelen tot gevolg hebben. Ook om die reden is preventief onderhoud belangrijk.

Wie voert de werkzaamheden uit?

Besteed onderhoudswerkzaamheden alleen uit aan deskundig personeel en zorg ervoor dat deze mensen goede instructies ontvangen. Zorg voor een vorm van controle op de uitgevoerde werkzaamheden.

Tijdens de werkzaamheden

Voorkom dat grondstoffen, halffabricaten en producten als gevolg van onderhoudswerkzaamheden, technische werkzaamheden of achterstallig onderhoud worden verontreinigd. Tref, indien nodig, beschermende maatregelen, zoals afdekken of afschermen. Plan preventief onderhoud van installaties, machines en apparatuur op een moment dat er geen productie plaatsvindt. Voer onderhoud buiten de bedrijfsruimten uit, zeker als het te demonteren onderdelen betreft.

Na de werkzaamheden

Controleer nadat onderhoud en reparaties zijn uitgevoerd of het werk goed is opgeleverd. Deze controle kan ook door het technisch personeel gebeuren, mits ze daarvoor goede instructies ontvangen. Let erop dat geen gereedschappen, smeermiddelen en losse onderdelen achterblijven in of op machines, of op de vloer. Verwijder gemorste olie of smeermiddel direct (bijvoorbeeld met een papieren doekje). Maak de werkplek goed schoon, voordat u de productie hervat. Zorg ervoor dat technisch personeel voldoende informatie verstrekt aan productiepersoneel om nieuwe problemen te voorkomen. Dit kan mondeling, maar ook schriftelijk.

NBC-logo-300x182 NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers.

Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Altijd op de hoogte blijven?