De NBOV lobbyt intensief in Den Haag. Als ondernemer merk je dat niet direct in je portemonnee. Wat is dan eigenlijk het nut van die lobby? Een actueel voorbeeld om het concreter te maken: de Opslag Duurzame Energie (ODE), die de overheid in 2013 bedacht om de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) te financieren. Een prima regeling, maar voor kleine ondernemers is het bijna onmogelijk de SDE-subsidie aan te vragen, terwijl de ODE sinds de invoering ongeveer dubbel zo hoog is geworden. Kortom: we betalen meer en krijgen er amper iets voor terug.
De energiewetten en -maatregelen die eraan komen, leveren voor veel bakkerijen nog meer problemen op. Stel, je hebt een bakkerij in Utrecht. Dan moet je binnen een paar jaar een nieuwe bedrijfsauto aanschaffen voor de zero-emissiezone. De gemeente kan je via de CO2-reductieplicht ook nog verplichten om bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand te leggen. Daarnaast moet je voor 2050 je ovens vervangen, omdat die niet meer gasgestookt mogen zijn. Je moet dus steeds meer betalen en allerlei verplichtingen nakomen, maar de subsidie kun je niet aanvragen.
De NBOV is daarom samen met andere brancheverenigingen een lobby begonnen om deze regeling te veranderen. We hebben het inmiddels breed aangekaart; het hoofdbestuur van MKB-Nederland heeft een extra vergadering ingelast om dit onderwerp zo snel mogelijk te bespreken.
Als ondernemer heb ik nooit veel tijd gehad om me hierin te verdiepen, laat staan in Den Haag aan te kaarten dat het niet werkt. Daarom is het goed om lid te zijn van een branchevereniging als de NBOV. Wij nemen je dit werk uit handen. Mocht deze lobby slagen, dan verdien je nog altijd geen euro extra. Maar misschien hoef je daardoor wel minder te investeren, wordt de regeling beter, vallen de lasten lager uit, of kun je als kleine ondernemer toch die subsidie aanvragen. En dat is de moeite dubbel en dwars waard.