Ik heb gehoord dat er nieuwe wetgeving voor brood is. Wat verandert er en wanneer moet ik aan de slag?

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet, geeft antwoord: “Inderdaad, het Warenwetbesluit Meel en brood is vernieuwd. Op 1 juli 2020 treden nieuwe regels in werking. Daardoor krijgen consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten. Deze transparantie zorgt dat het imago van brood als goed en eerlijk product behouden blijft. Hoewel er een overgangstermijn van 2 jaar geldt, is het belangrijk dat de wet en de praktijk zo snel mogelijk overeenkomen: wel zo helder voor uw klant! Wacht dus niet te lang en probeer de aanpassingen zo snel mogelijk door te voeren.

Wat er van u verwacht wordt? Globaal zorgen de nieuwe regels ervoor dat de consument aan de naam van het brood – de wettelijke aanduiding - direct kan zien om wat voor brood het gaat. Dat vraagt een aanpassing van de receptuur en/of de naam van het brood. Wit, bruin of volkoren wordt bijvoorbeeld verplicht op of bij ieder product. Dit maakt voor de consument duidelijk wat de basis is van het meelbestanddeel (bloem, meel of volkorenmeel) ongeacht de kleur van het brood. Een “tarwebrood” wordt bijvoorbeeld een “bruin tarwebrood”.

De wet gaat nog een stap verder. Een “speltbrood” moet straks voor minimaal 98% uit speltmeel bestaan. Het meel van een “maïsbrood” zou dus ook voor minimaal 98% uit maïs bestaan. Dat is vaak niet het geval, dus wordt het een “tarwemaïsbrood” of “brood met tarwe en maïs”; afhankelijk van de samenstelling. Voor een “meergranenbrood” gaat gelden dat er ten minste 3 granen in het brood verwerkt zijn, waarvan het belangrijkste graan maximaal 90% van het meelbestanddeel vormt (zaden, pitten en decoratie niet meegeteld). En een “desembrood” met alleen de smaak van desem maar gerezen met gist is niet meer mogelijk. Dat gaat bijvoorbeeld “brood met desemsmaak” heten”.

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Altijd op de hoogte blijven?