Nieuwe tijd

Patisserie Nijtmans_foto Oscar van der WIjk_4

Foto: Oscar van der Wijk

Zo’n voorwoord – of met een chiquer woord redactioneel – zoals ik hier schrijf, is soms makkelijker dan anders. Vaak loop ik tijdens het maken of redigeren van het blad vanzelf tegen een onderwerp aan. Soms is het wat persoonlijker, en de afgelopen maanden ging het natuurlijk meer dan eens over wat ons allemaal dag en nacht bezighield.

Voor deze editie bedacht ik een paar weken geleden al het onderwerp: dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. En wat dat oplevert aan goede ideeën en algemene vrolijkheid. Want in september ging ik naar Ice this day (het jaarlijks evenement van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum), Tanja, redactiecoördinator
van Bakkers in bedrijf, had begin oktober een fijne dag met al het jonge talent bij de Gouden Gard/Talentenprijs, en ik verheugde me al op de BakkersVakwedstrijden. Nog niet helemaal in oude vorm, maar al meer dan in 2020. Ik keek vooruit naar Europain in januari, in Parijs, en Sigep in Rimini (met steeds meer beursprogramma voor de bakker!). We maakten plannen voor artikelen, interviews en
verslagen en bedachten een mooie aanpak om onze eigen expertise in communicatie tijdens Bakkersvak/IJs-Vak begin maart in Gorinchem met jullie te delen.

En toen werd de stemming de afgelopen weken opeens weer somberder. Morgenavond is er weer een persconferentie – dan ligt dit blad al bij de drukker – maar de tekenen zijn niet gunstig. Er komen weer meer maatregelen, want de cijfers van besmettingen, ziekenhuisopnamen en IC-bezetting lopen op. En zo werd wat een vrolijk voorwoord zou zijn door de realiteit ingehaald. Om nog maar te zwijgen over de stijgende energieprijzen en groeiende tekorten van grondstoffen en verpakkingen...

Toch ga ik dit voorwoord positief afsluiten. Ik neem daarmee een voorbeeld aan onze columnist Maud: “Een
nieuwe tijd breekt aan en die vraagt om verandering. Samen kunnen we het hoofd bieden aan de uitdagingen die voor ons liggen. Als we klein beginnen met experimenteren, wennen we er langzaam aan. En wie weet leidt schaarste zelfs tot duurzaamheid, en uiteindelijk dus tot een betere wereld.” Die gedachte ga ik vasthouden, ik hoop u ook.

Dossiers
Lees ook
Nieuwe indeling en automatisering voor Bakkerij De Lekkerbek: "Bakken is leuker dan verbouwen"

Nieuwe indeling en automatisering voor Bakkerij De Lekkerbek: "Bakken is leuker dan verbouwen"

Van 250 naar ruim 2000 vierkante meter. Bakkerij De Lekkerbek in Gronsveld van Ruud en René Mingels is dankzij de nieuwbouw acht keer zo groot geworden. Van idee tot realisatie duurde het hele proces drie jaar. Vooral in de voorbereiding moesten de broers de nodige hobbels nemen.

Houd uw modellen actueel

Houd uw modellen actueel

Algemene voorwaarden, een opdrachtbevestiging of overeenkomst. Controleer regelmatig of de gebruikte modellen nog actueel zijn.

Bakkers in de media - week 14

Bakkers in de media - week 14

Ramadan bij de lokale bakker, tekort aan personeel en het overlijden van bakker Jan Koopmans. Wat verscheen er deze week in de media over de bakkersbranche?