Nieuwe tijd

Patisserie Nijtmans_foto Oscar van der WIjk_4

Foto: Oscar van der Wijk

Zo’n voorwoord – of met een chiquer woord redactioneel – zoals ik hier schrijf, is soms makkelijker dan anders. Vaak loop ik tijdens het maken of redigeren van het blad vanzelf tegen een onderwerp aan. Soms is het wat persoonlijker, en de afgelopen maanden ging het natuurlijk meer dan eens over wat ons allemaal dag en nacht bezighield.

Voor deze editie bedacht ik een paar weken geleden al het onderwerp: dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. En wat dat oplevert aan goede ideeën en algemene vrolijkheid. Want in september ging ik naar Ice this day (het jaarlijks evenement van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum), Tanja, redactiecoördinator
van Bakkers in bedrijf, had begin oktober een fijne dag met al het jonge talent bij de Gouden Gard/Talentenprijs, en ik verheugde me al op de BakkersVakwedstrijden. Nog niet helemaal in oude vorm, maar al meer dan in 2020. Ik keek vooruit naar Europain in januari, in Parijs, en Sigep in Rimini (met steeds meer beursprogramma voor de bakker!). We maakten plannen voor artikelen, interviews en
verslagen en bedachten een mooie aanpak om onze eigen expertise in communicatie tijdens Bakkersvak/IJs-Vak begin maart in Gorinchem met jullie te delen.

En toen werd de stemming de afgelopen weken opeens weer somberder. Morgenavond is er weer een persconferentie – dan ligt dit blad al bij de drukker – maar de tekenen zijn niet gunstig. Er komen weer meer maatregelen, want de cijfers van besmettingen, ziekenhuisopnamen en IC-bezetting lopen op. En zo werd wat een vrolijk voorwoord zou zijn door de realiteit ingehaald. Om nog maar te zwijgen over de stijgende energieprijzen en groeiende tekorten van grondstoffen en verpakkingen...

Toch ga ik dit voorwoord positief afsluiten. Ik neem daarmee een voorbeeld aan onze columnist Maud: “Een
nieuwe tijd breekt aan en die vraagt om verandering. Samen kunnen we het hoofd bieden aan de uitdagingen die voor ons liggen. Als we klein beginnen met experimenteren, wennen we er langzaam aan. En wie weet leidt schaarste zelfs tot duurzaamheid, en uiteindelijk dus tot een betere wereld.” Die gedachte ga ik vasthouden, ik hoop u ook.

Dossiers
Lees ook
Bakkerij Dunselman nieuwe eigenaar Bakkerij Bellis

Bakkerij Dunselman nieuwe eigenaar Bakkerij Bellis

Bakkerij Dunselman neemt vanaf 4 juli Bakkerij Bellis in Hippolytushoef over. Sinds het overlijden van Edwin Bellis in november 2021 runde zijn partner Audrey het bedrijf. Om de continuïteit van de bakker op Wieringen te waarborgen, startte begin dit jaar de zoektocht naar een geschikte opvolger.

Cursussen bij het IJscentrum Najaar 2022

Cursussen bij het IJscentrum Najaar 2022

Er staan weer nieuwe cursusdata op de agenda van het IJscentrum. Komend najaar staan onder andere cursus ijsbereider, gespecialiseerd ijsbereider en Meesterlijke taarten op het programma. Daarnaast komen er ook weer verschillende specials aan.

Staatssecretaris Heijen wil wegwerpplastic in 2024 verder verminderen

Staatssecretaris Heijen wil wegwerpplastic in 2024 verder verminderen

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) wil het gebruik van single use plastics - producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid - verder verminderen. Daarom zijn vanaf 2024 plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen niet toegestaan bij consumptie ter plaatse.