Nieuwe tijd

Patisserie Nijtmans_foto Oscar van der WIjk_4

Foto: Oscar van der Wijk

Zo’n voorwoord – of met een chiquer woord redactioneel – zoals ik hier schrijf, is soms makkelijker dan anders. Vaak loop ik tijdens het maken of redigeren van het blad vanzelf tegen een onderwerp aan. Soms is het wat persoonlijker, en de afgelopen maanden ging het natuurlijk meer dan eens over wat ons allemaal dag en nacht bezighield.

Voor deze editie bedacht ik een paar weken geleden al het onderwerp: dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. En wat dat oplevert aan goede ideeën en algemene vrolijkheid. Want in september ging ik naar Ice this day (het jaarlijks evenement van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum), Tanja, redactiecoördinator
van Bakkers in bedrijf, had begin oktober een fijne dag met al het jonge talent bij de Gouden Gard/Talentenprijs, en ik verheugde me al op de BakkersVakwedstrijden. Nog niet helemaal in oude vorm, maar al meer dan in 2020. Ik keek vooruit naar Europain in januari, in Parijs, en Sigep in Rimini (met steeds meer beursprogramma voor de bakker!). We maakten plannen voor artikelen, interviews en
verslagen en bedachten een mooie aanpak om onze eigen expertise in communicatie tijdens Bakkersvak/IJs-Vak begin maart in Gorinchem met jullie te delen.

En toen werd de stemming de afgelopen weken opeens weer somberder. Morgenavond is er weer een persconferentie – dan ligt dit blad al bij de drukker – maar de tekenen zijn niet gunstig. Er komen weer meer maatregelen, want de cijfers van besmettingen, ziekenhuisopnamen en IC-bezetting lopen op. En zo werd wat een vrolijk voorwoord zou zijn door de realiteit ingehaald. Om nog maar te zwijgen over de stijgende energieprijzen en groeiende tekorten van grondstoffen en verpakkingen...

Toch ga ik dit voorwoord positief afsluiten. Ik neem daarmee een voorbeeld aan onze columnist Maud: “Een
nieuwe tijd breekt aan en die vraagt om verandering. Samen kunnen we het hoofd bieden aan de uitdagingen die voor ons liggen. Als we klein beginnen met experimenteren, wennen we er langzaam aan. En wie weet leidt schaarste zelfs tot duurzaamheid, en uiteindelijk dus tot een betere wereld.” Die gedachte ga ik vasthouden, ik hoop u ook.

Dossiers
Lees ook
Laat het ambacht horen

Laat het ambacht horen

In december kijken mensen traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar, hoewel we in onze branche soms zouden willen dat we in die periode tijd hadden om even terug te kijken... Er valt veel te zeggen over 2021, maar ik denk dat de belangrijkste conclusie is dat het ambacht zichzelf stevig op de kaart heeft gezet.

Bakkerij Toebast in Hoevelaken klaar voor volgende generatie

Bakkerij Toebast in Hoevelaken klaar voor volgende generatie

‘Hoevelaken-onwaardig’, noemen sommige klanten de nieuwe winkel van Bakkerij Toebast. “Ze vinden ons nieuwe interieur zó mooi dat het volgens hen niet meer bij het dorp past”, lacht eigenaar Dennis Toebast. “Maar binnen is het gezellig en warm. Dus onze winkel past perfect bij Hoevelaken. En bij ons. Deze ingrijpende verbouwing maakt ons klaar voor...

Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Ook in 2022 opent Samen Tegen Voedselverspilling een voucherregeling. Hiermee wil de stichting innovaties voor een circulaire voedselketen stimuleren. In 2021 ging het eerste voucher naar Paprikasorteerder en -verpakker Rainbow Kleinpak.