Nieuwe tijd

Patisserie Nijtmans_foto Oscar van der WIjk_4

Foto: Oscar van der Wijk

Zo’n voorwoord – of met een chiquer woord redactioneel – zoals ik hier schrijf, is soms makkelijker dan anders. Vaak loop ik tijdens het maken of redigeren van het blad vanzelf tegen een onderwerp aan. Soms is het wat persoonlijker, en de afgelopen maanden ging het natuurlijk meer dan eens over wat ons allemaal dag en nacht bezighield.

Voor deze editie bedacht ik een paar weken geleden al het onderwerp: dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. En wat dat oplevert aan goede ideeën en algemene vrolijkheid. Want in september ging ik naar Ice this day (het jaarlijks evenement van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum), Tanja, redactiecoördinator
van Bakkers in bedrijf, had begin oktober een fijne dag met al het jonge talent bij de Gouden Gard/Talentenprijs, en ik verheugde me al op de BakkersVakwedstrijden. Nog niet helemaal in oude vorm, maar al meer dan in 2020. Ik keek vooruit naar Europain in januari, in Parijs, en Sigep in Rimini (met steeds meer beursprogramma voor de bakker!). We maakten plannen voor artikelen, interviews en
verslagen en bedachten een mooie aanpak om onze eigen expertise in communicatie tijdens Bakkersvak/IJs-Vak begin maart in Gorinchem met jullie te delen.

En toen werd de stemming de afgelopen weken opeens weer somberder. Morgenavond is er weer een persconferentie – dan ligt dit blad al bij de drukker – maar de tekenen zijn niet gunstig. Er komen weer meer maatregelen, want de cijfers van besmettingen, ziekenhuisopnamen en IC-bezetting lopen op. En zo werd wat een vrolijk voorwoord zou zijn door de realiteit ingehaald. Om nog maar te zwijgen over de stijgende energieprijzen en groeiende tekorten van grondstoffen en verpakkingen...

Toch ga ik dit voorwoord positief afsluiten. Ik neem daarmee een voorbeeld aan onze columnist Maud: “Een
nieuwe tijd breekt aan en die vraagt om verandering. Samen kunnen we het hoofd bieden aan de uitdagingen die voor ons liggen. Als we klein beginnen met experimenteren, wennen we er langzaam aan. En wie weet leidt schaarste zelfs tot duurzaamheid, en uiteindelijk dus tot een betere wereld.” Die gedachte ga ik vasthouden, ik hoop u ook.

Dossiers
Lees ook
‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

Bakkers in de media - week 32

Bakkers in de media - week 32

Bakken voor de buurt, de oudste bakkerij van Nederland en niet meer 's nachts bakken. Wat lazen we deze week over de branche? Een greep uit de media.

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart is in de categorie Eten en Drinken genomineerd voor Retailer of the Year. In deze categorie neemt de bakkersformule het op tegen Keurslager, Gall & Gall, Mitra Drankenspeciaalzaken en Xenos.