Naast brood ook ijs verkopen. Is dat slim?

Babs Bruil

Bakkersvak 2019: drie dagen vol met kennis tijdens de verschillende presentaties, mensen ontmoeten en inspiratie opdoen met producten en productinnovaties. Het grote ijsplein doet vermoeden dat veel bakkers overwegen om hun assortiment uit te breiden naar ijs.

Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Deze diversificatie biedt zeker kansen voor extra aanloop en om nieuwe klanten te trekken, aangezien consumenten steeds vaker tussendoortjes eten. Maar als je hiervoor kiest, realiseer je dan dat er ook andere hygiëne-eisen gelden dan bij enkel brood verkopen.

Basishygiëne

Uiteraard is bij het verkopen van ijs een goede basishygiëne essentieel. Immers de aanblik van de consument op je winkel bepaalt of hij/zij bij je terug gaat komen. Basishygiëne houdt in dat je moet zorgen dat alle ijsbakken en decoratiebakjes met nootjes, spikkels of chocolade schoon blijven. Als de doorstroom van ijsscheppen niet continu is, vervang dan de ijslepel ieder uur. Vergeet de lepels en spatels ook niet een paar keer per dag te ontsmetten. En vervang ook andere materialen die in aanraking komen met het ijs. Bijvoorbeeld een alcoholspray gebruiken, is een eenvoudige en snelle manier om je materialen te ontsmetten. Laat de alcohol opdrogen en het doet zijn werk.

Bewaar ijsresten niet te lang, dat geeft een onfrisse aanblik en de resten kunnen wellicht met de andere smaken worden vermengd. In dit kader is een goed werkend FiFo-systeem van belang. Denk daarbij ook aan waar en hoe je het ijs en de bijbehorende producten opslaat.Voorkom temperatuurverschillen in het opgeslagen ijs en bewaar de decoratiebakjes wellicht gekoeld. Dan kan er geen doorgroei plaatsvinden. Voor schepijs mag de temperatuur van de vitrine oplopen tussen -12 tot -10°C. De verkooptermijn is maximaal veertien dagen en de codering daarvan is verplicht.

Allergenen

Als laatste tip: zorg ervoor dat de allergene informatie beschikbaar is. Dit is niet alleen een verplichting, maar vooral de consument zal er veel naar vragen. Plaats daarom bijvoorbeeld icoontjes op de ijsbakken of schapkaarten.

Kortom, ijs verkopen kan zeker een omzetstijging opleveren, maar brengt ook nieuwe verplichtingen met zich mee. Onderzoek goed of ijs bij je bedrijfsvoering én bij je klanten past.

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56

Lees ook
Tips voor het maken van een nieuwsbrief

Tips voor het maken van een nieuwsbrief

Een nieuwsbrief is een goed marketingmiddel. Je treedt direct in contact met je klant en bereikt er meer mensen mee dan met je social media-berichten. Maar hoe maak je een nieuwsbrief die gelezen wordt? Vakbladen.com geeft tips!

Beko adviseert meer versbeleving op de winkelvloer

Beko adviseert meer versbeleving op de winkelvloer

De Beko OmzetBarometer signaleert een daling van het aantal kassabonnen bij de ambachtelijke bakker over de eerste maanden van 2019. De oorzaak zoekt Beko Advies in de toenemende concurrentie van de supermarkt en de inkomenspositie van de consument. Beko adviseert bakkers om meer in te zetten op versbeleving.

Bakker van Helden verandert mee met de klant

Bakker van Helden verandert mee met de klant

Peters ouders Maarten en Elly van Helden startten banketbakkersbedrijf Van Helden in 1961, in de dijkwoning waar de bakkerij nog altijd is gevestigd. In 2000 nam Peter het bedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis over, samen met zijn vrouw Selma. Het werd het begin van een groot aantal veranderingen.

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Wij zijn op zoek naar een allround broodbakker of een ovenist. Je zal groot- en kleinbrood gaan maken.

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Onze klant in de omgeving van Zutphen is per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker/ patissier.

Banketbakker omgeving Nijkerk

Banketbakker omgeving Nijkerk

In verband met een nieuwe locatie en aangepaste werkwijze is onze opdrachtgever op zoek naar een banketbakker voor de lange termijn.