Naast brood ook ijs verkopen. Is dat slim?

Babs Bruil

Bakkersvak 2019: drie dagen vol met kennis tijdens de verschillende presentaties, mensen ontmoeten en inspiratie opdoen met producten en productinnovaties. Het grote ijsplein doet vermoeden dat veel bakkers overwegen om hun assortiment uit te breiden naar ijs.

Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Deze diversificatie biedt zeker kansen voor extra aanloop en om nieuwe klanten te trekken, aangezien consumenten steeds vaker tussendoortjes eten. Maar als je hiervoor kiest, realiseer je dan dat er ook andere hygiëne-eisen gelden dan bij enkel brood verkopen.

Basishygiëne

Uiteraard is bij het verkopen van ijs een goede basishygiëne essentieel. Immers de aanblik van de consument op je winkel bepaalt of hij/zij bij je terug gaat komen. Basishygiëne houdt in dat je moet zorgen dat alle ijsbakken en decoratiebakjes met nootjes, spikkels of chocolade schoon blijven. Als de doorstroom van ijsscheppen niet continu is, vervang dan de ijslepel ieder uur. Vergeet de lepels en spatels ook niet een paar keer per dag te ontsmetten. En vervang ook andere materialen die in aanraking komen met het ijs. Bijvoorbeeld een alcoholspray gebruiken, is een eenvoudige en snelle manier om je materialen te ontsmetten. Laat de alcohol opdrogen en het doet zijn werk.

Bewaar ijsresten niet te lang, dat geeft een onfrisse aanblik en de resten kunnen wellicht met de andere smaken worden vermengd. In dit kader is een goed werkend FiFo-systeem van belang. Denk daarbij ook aan waar en hoe je het ijs en de bijbehorende producten opslaat.Voorkom temperatuurverschillen in het opgeslagen ijs en bewaar de decoratiebakjes wellicht gekoeld. Dan kan er geen doorgroei plaatsvinden. Voor schepijs mag de temperatuur van de vitrine oplopen tussen -12 tot -10°C. De verkooptermijn is maximaal veertien dagen en de codering daarvan is verplicht.

Allergenen

Als laatste tip: zorg ervoor dat de allergene informatie beschikbaar is. Dit is niet alleen een verplichting, maar vooral de consument zal er veel naar vragen. Plaats daarom bijvoorbeeld icoontjes op de ijsbakken of schapkaarten.

Kortom, ijs verkopen kan zeker een omzetstijging opleveren, maar brengt ook nieuwe verplichtingen met zich mee. Onderzoek goed of ijs bij je bedrijfsvoering én bij je klanten past.

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56

Lees ook
Houwers Groep reikt Voedselveiligheid Bokaal uit na IJs-vakwedstrijden

Houwers Groep reikt Voedselveiligheid Bokaal uit na IJs-vakwedstrijden

De IJs-vakwedstrijden vinden plaats op 2 en 3 maart tijdens Bakkersvak/IJs-vak in de Evenementenhal in Gorinchem. Jaarlijks keuren de inspecteurs van Houwers Groep de deelnemers op een voedselveilige werkwijze. De score telt mee in het eindresultaat in de wedstrijden De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie. Om het thema voedselveiligheid extra te...

Horizon College start met nieuwe opleiding Boulanger

Horizon College start met nieuwe opleiding Boulanger

Er dreigt een tekort aan bakkers. Het Horizon College wil hier verandering in brengen. Naast de opleidingen Uitvoerend Bakker en Zelfstandig Werkend Bakker wordt vanaf volgend schooljaar ook de opleiding Boulanger aangeboden. Een opleiding voor bakkers die zich nog verder willen verdiepen in één van de oudste ambachten die we in Nederland kennen.

Robbert de Veen wint eerste Voedselveiligheid Bokaal

Robbert de Veen wint eerste Voedselveiligheid Bokaal

Robbert de Veen van De Daltons in Voorthuizen is door Houwers Groep als dé winnaar van de Voedselveiligheid Bokaal Horecava 2020. De inspecteurs van Houwers Groep hielden gedurende vier wedstrijddagen een scorelijst bij. De Veen won het van veertien andere genomineerden door schoon, geordend, zeer creatief en tóch voedselveilig te werken.

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Wat ga je doen?Binnen een team van 10 banketbakkers zijn ze op zoek naar een enthousiaste, creatieve en gemotiveerde banketbakker. Binnen het team lopen de taken...

Ovenist omgeving Breda

Ovenist omgeving Breda

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een ovenist. Er wordt gewerkt met 3 rotatie ovens en 2 grote broodovens. Als ovenist zorg jij ervoor dat het brood heerlijk...

Broodbakker gezocht omgeving Breda

Broodbakker gezocht omgeving Breda

Wat ga je doen?Wij zijn voor deze bakkerij op zoek naar een ervaren en zelfstandig werkende broodbakker. Je zal in de avond en nacht grootbrood maken en in de diensten...