Moed

Het is Moederdag. Ze zit naast me. Ze geniet altijd zo van een autoritje. Terwijl we zacht meezingen met Gouwe Ouwes, glimmen haar ogen. Tijd voor een dutje heeft ze niet: ze wil niks missen. Al zien we de zon opkomen in Italië en ondergaan in Nederland. Toch aarzelde ze aanvankelijk. Talrijk waren de adviezen om niet mee te gaan. Er zou van alles misgaan. Het zou haar dood worden. Als mens van 89 doe je dat niet meer.

Zeg dat tegen een vrouw, die in de oorlog als koerierster van 18 door Amsterdam fietste. Die haar hele leven voor anderen zorgde. Die altijd extra kookte, omdat vaker wel dan niet een onverwachte gast aan tafel zat. Die met ontwapenende eenvoud rake dingen zegt. Die in haar hart plaats heeft voor iedereen. Die persé naar het huwelijk van haar kleindochter in het Italiaanse Piagge (bij Fano, Pesaro-Urbino) wilde.

Nog steeds gaat ze uitdagingen aan. Vergis je niet, haar leven gaat niet over rozen. Toch geniet ze van de reis, die het leven voor haar in petto heeft. Mijn schoonmoeder. Het bewijs, dat ‘moeder’ de echte overtreffende trap van ‘moed’ is. Zoals Van Dale verklaart: “onverschrokkenheid, dapperheid, niet opgeven”.

Moed had ook de ex van mijn vrouw, vader van mijn stiefdochter. Toen hij me – na vele jaren moeizaam contact – ten overstaan van alle bruiloftsgasten uitnodigde samen onze dochter naar het altaar te brengen. Ik ben hem er dankbaar voor.

Wat zij doen, leert mij het leven te nemen zoals het is. Alleen te willen veranderen, wat je kunt veranderen. Met twee benen op de grond heldere keuzes te maken. Te doen, waar je in gelooft. Te leven vanuit je hart.

Volgend jaar gaan we weer naar Pesaro-Urbino. Mijn schoonmoeder heeft haar plaatsje voorin al gereserveerd.

 
  • Met dankbare groet,
  • Hanno Spanninga
 
Lees ook
Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking: vijf vragen

Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking: vijf vragen

Op donderdag 11 februari zetten vijf partijen uit de Nederlandse bakkerijsector hun handtekening onder een nieuw document: het Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking. Het is het concrete resultaat van een jarenlange aanloop naar meer samenwerking binnen de branche. Maar hoe concreet wordt de output?

Hoe kijk jij naar het Sociaal Fonds? Laat het Maud weten

Hoe kijk jij naar het Sociaal Fonds? Laat het Maud weten

"Heeft u ze ook gezien? Twee als middeleeuwse verhalenvertellers uitgedoste acteurs, die een informatieve theatertour over storytelling kracht moesten bijzetten? Het is alweer ruim twee jaar geleden, maar de kneuterige poging om een actueel onderwerp zo te presenteren, staat mij (en menig bakker) nog helder voor de geest. Een campagne als deze, die...

Najaarsinspiratie voor Echte Bakkers

Najaarsinspiratie voor Echte Bakkers

Woensdag 12 september organiseerde het Echte Bakkersgilde de jaarlijkse Najaarsbijeenkomst voor haar leden. Er werden demo’s gegeven, reclameplannen gepresenteerd en er was aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. GildePartner Koopmans Meel lanceerde de vernieuwde Brovitesse Zonnebloem mix en er werd kennis gedeeld over coaching van...