Meester ambassadeur

29 juli 2017

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 De inschrijving voor het Meesterexamen staat weer open. Tot 2 juli hebben toptalenten de gelegenheid de uitdaging van hun leven aan te gaan. Het examen vindt plaats in november 2018, dus u heeft nog even om zich voor te bereiden. Sinds 2010 kennen we in ons land het ‘fenomeen’ Meesters en na de inauguratie van Rudolph van Veen en Robèrt van Beckhoven in dat jaar als Meester Patissier heeft het tot 2013 geduurd voordat de eerste Meesters Boulanger hun intrede deden in ons land. Om vervolgens weer tot 2015 te moeten wachten op de volgende ‘lichting’.

In november 2016 heeft de Vereniging van Meesters het levenslicht gezien. Een vereniging waarvan de Meesters zelf het fundament vormen. Het heeft de nodige tijd gekost om deze vereniging vorm te geven, want ook de Meesters hebben hun dagelijkse drukke werkzaamheden. Maar samen met de Meesters doen de betrokken partijen (waaronder de NBOV) hun uiterste best dit relatief nieuwe platform verder te ontwikkelen. En waarom? Omdat we geloven in de Meesters.

Inmiddels telt ons land zeven Meesters en daarover hebben we dus tot op de dag van vandaag zeven jaar gedaan. En nog steeds verloopt de aanwas moeizaam. Wat is dat toch? Heeft dat met ons Calvinisme te maken? Valse bescheidenheid? Gebrek aan tijd? Maar tijd heb je nooit, tijd maak je… Er loopt heel wat talent

rond in ons land, waarvan ik inschat dat zij heel ver kunnen komen en waarvan ik zeker weet dat zij ‘Meester’- waardig zijn. OK, toegegeven, het intensieve selectietraject heeft best wat voeten in de aarde.

Maar de Meesters zijn belangrijke ambassadeurs voor ons vak en onze branche. Er wordt wel eens gevraagd: wat krijgt de branche ervoor terug? Als ik zie wat zij  dikwijls op eigen kracht - betekenen voor de branche, heb ik daarvoor diep respect. Wat zou het mooi zijn als de branche binnenkort weer een aantal meesters mag verwelkomen. Dan verwelkomen wij ook weer nieuwe ambassadeurs voor ons mooie bakkersvak.

Altijd op de hoogte blijven?