Meester ambassadeur

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 De inschrijving voor het Meesterexamen staat weer open. Tot 2 juli hebben toptalenten de gelegenheid de uitdaging van hun leven aan te gaan. Het examen vindt plaats in november 2018, dus u heeft nog even om zich voor te bereiden. Sinds 2010 kennen we in ons land het ‘fenomeen’ Meesters en na de inauguratie van Rudolph van Veen en Robèrt van Beckhoven in dat jaar als Meester Patissier heeft het tot 2013 geduurd voordat de eerste Meesters Boulanger hun intrede deden in ons land. Om vervolgens weer tot 2015 te moeten wachten op de volgende ‘lichting’.

In november 2016 heeft de Vereniging van Meesters het levenslicht gezien. Een vereniging waarvan de Meesters zelf het fundament vormen. Het heeft de nodige tijd gekost om deze vereniging vorm te geven, want ook de Meesters hebben hun dagelijkse drukke werkzaamheden. Maar samen met de Meesters doen de betrokken partijen (waaronder de NBOV) hun uiterste best dit relatief nieuwe platform verder te ontwikkelen. En waarom? Omdat we geloven in de Meesters.

Inmiddels telt ons land zeven Meesters en daarover hebben we dus tot op de dag van vandaag zeven jaar gedaan. En nog steeds verloopt de aanwas moeizaam. Wat is dat toch? Heeft dat met ons Calvinisme te maken? Valse bescheidenheid? Gebrek aan tijd? Maar tijd heb je nooit, tijd maak je… Er loopt heel wat talent

rond in ons land, waarvan ik inschat dat zij heel ver kunnen komen en waarvan ik zeker weet dat zij ‘Meester’- waardig zijn. OK, toegegeven, het intensieve selectietraject heeft best wat voeten in de aarde.

Maar de Meesters zijn belangrijke ambassadeurs voor ons vak en onze branche. Er wordt wel eens gevraagd: wat krijgt de branche ervoor terug? Als ik zie wat zij  dikwijls op eigen kracht - betekenen voor de branche, heb ik daarvoor diep respect. Wat zou het mooi zijn als de branche binnenkort weer een aantal meesters mag verwelkomen. Dan verwelkomen wij ook weer nieuwe ambassadeurs voor ons mooie bakkersvak.

Dossiers
Lees ook
Vereniging de Meesters en SVH willen samenwerken

Vereniging de Meesters en SVH willen samenwerken

Vereniging de Meesters en SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) ondertekenden 9 juli 2020 een intentieverklaring om samen te werken op het gebied van de titels Meester Boulanger en Meester Patissier. Vakmanschap staat bij beide partijen centraal en daarnaast vervagen de grenzen tussen beide segmenten.

Meesterexamens verschoven naar najaar 2021

Meesterexamens verschoven naar najaar 2021

Vanwege de coronacrisis worden de Meesterexamens Boulanger en Patissier verplaatst naar najaar 2021. Daardoor is de inschrijfperiode verlend. Bakkers kunnen zich tot en met 16 oktober 2020 inschrijven voor deze examens. Dat maakt de Vereniging de Meesters bekend.

Drie dagen ijs-spiratie

Drie dagen ijs-spiratie

De ijssector blijft groeien. Misschien iets minder dan voorheen, maar desondanks groei. Steeds meer bedrijven binnen het bakkersambacht richten zich ook op ijs. Een podium voor ijsspecialisten mocht daarom op Bakkersvak niet ontbreken. Met drie dagen vol wedstrijden inspireerde de ijsbranche alle bezoekers.

Banketbakker omgeving Amersfoort

Banketbakker omgeving Amersfoort

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Amersfoort zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een...

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...