Meester ambassadeur

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 De inschrijving voor het Meesterexamen staat weer open. Tot 2 juli hebben toptalenten de gelegenheid de uitdaging van hun leven aan te gaan. Het examen vindt plaats in november 2018, dus u heeft nog even om zich voor te bereiden. Sinds 2010 kennen we in ons land het ‘fenomeen’ Meesters en na de inauguratie van Rudolph van Veen en Robèrt van Beckhoven in dat jaar als Meester Patissier heeft het tot 2013 geduurd voordat de eerste Meesters Boulanger hun intrede deden in ons land. Om vervolgens weer tot 2015 te moeten wachten op de volgende ‘lichting’.

In november 2016 heeft de Vereniging van Meesters het levenslicht gezien. Een vereniging waarvan de Meesters zelf het fundament vormen. Het heeft de nodige tijd gekost om deze vereniging vorm te geven, want ook de Meesters hebben hun dagelijkse drukke werkzaamheden. Maar samen met de Meesters doen de betrokken partijen (waaronder de NBOV) hun uiterste best dit relatief nieuwe platform verder te ontwikkelen. En waarom? Omdat we geloven in de Meesters.

Inmiddels telt ons land zeven Meesters en daarover hebben we dus tot op de dag van vandaag zeven jaar gedaan. En nog steeds verloopt de aanwas moeizaam. Wat is dat toch? Heeft dat met ons Calvinisme te maken? Valse bescheidenheid? Gebrek aan tijd? Maar tijd heb je nooit, tijd maak je… Er loopt heel wat talent

rond in ons land, waarvan ik inschat dat zij heel ver kunnen komen en waarvan ik zeker weet dat zij ‘Meester’- waardig zijn. OK, toegegeven, het intensieve selectietraject heeft best wat voeten in de aarde.

Maar de Meesters zijn belangrijke ambassadeurs voor ons vak en onze branche. Er wordt wel eens gevraagd: wat krijgt de branche ervoor terug? Als ik zie wat zij  dikwijls op eigen kracht - betekenen voor de branche, heb ik daarvoor diep respect. Wat zou het mooi zijn als de branche binnenkort weer een aantal meesters mag verwelkomen. Dan verwelkomen wij ook weer nieuwe ambassadeurs voor ons mooie bakkersvak.

Dossiers
Lees ook
Blik op 2030 -  Brood als superfood?

Blik op 2030 - Brood als superfood?

In 2030… eten we veel minder brood. In 2030… staat brood als medisch voedsel op de kaart. Dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met andere mensen uit de branche aan, om te kijken waar we ons op voor kunnen en moeten bereiden. Dit is het verslag van het tweede deel van de middag.

Kandidaten kunnen zich nog aanmelden voor Meesterexamens 2021

Kandidaten kunnen zich nog aanmelden voor Meesterexamens 2021

Kandidaten die willen deelnemen aan de Meesterexamens Boulanger en Patissier kunnen zich nog aanmelden. De inschrijving is geopend tot en met 16 oktober 2020. Op de websites Meesterexamen Patissier en Meesterexamen Boulanger staan alle voorwaarden om aan een van deze examens deel te nemen en kunnen kandidaten zich inschrijven.

‘Zijn er in 2030 nog genoeg grondstoffen?’

‘Zijn er in 2030 nog genoeg grondstoffen?’

“Eten consumenten tegen die tijd nog brood? Zijn er nog genoeg grondstoffen, hoe komt je over tien jaar aan goede medewerkers? Dat zijn onderwerpen waar we samen over na moeten denken.” Meester Boulanger Wilfred Haafs praat tijdens de bijeenkomst ‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’ met vak- en branchegenoten over de toekomst van brood.

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...