Meergranenbrood, mag ik mijn brood nog zo noemen?

Linda van Zonsbeek_NBC

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood stelt ook eisen aan ‘meergranenbrood’. Kan ik mijn brood nog als zodanig verkopen?

Linda  van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC: “Inderdaad, ook meergranenbrood is volgens het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood een zogenoemde ‘gereserveerde benaming’. Dat betekent dat u deze niet zomaar mag gebruiken. Hetzelfde geldt voor broden die als ‘multikorn’ of ‘multigranen’ worden verkocht. Uit de praktijk weten wij dat voor veel meergranenbroden een aanpassing nodig is; in de benaming, de receptuur of beide. Met name omdat veel brood dat onder de noemer van meergranenbrood wordt verkocht van één graan (meestal tarwe) heel veel bevat en van de andere granen heel weinig. Dat kan onder de nieuwe wet niet meer.

U mag uw brood ‘meergranenbrood’ noemen, indien:

  • er minimaal 3 verschillende graansoorten in het meelbestanddeel aanwezig zijn én
  • de graansoort die het meest aanwezig is, maximaal 90% van het meelbestanddeel vormt én
  • het gewichtspercentage van de graansoorten in het brood vermeld is in de ingrediëntenlijst (KWID). Deze eis geldt uiteraard alleen voor voorverpakte producten.

Het  is belangrijk dat u bepaalt welke graansoorten u gebruikt en in welke hoeveelheden. U kijkt daarbij naar het meelbestanddeel van uw brooddeeg. Stel, het meelbestanddeel bestaat voor 90% uit tarwe, 9% uit spelt en 1% uit rogge, dan is het een meergranenbrood! Het brood voldoet namelijk aan de eisen. Zou het meelbestanddeel van uw brood voor 95% uit tarwe, 3% spelt en 2% uit rogge bestaan, dan mag u het brood niet als meergranenbrood verkopen. Tarwe, de graansoort met het grootste aandeel, is in dit geval namelijk voor meer dan 90% aanwezig.

Met  die grens van 90% wil de wetgever voorkomen dat er van de andere granen maar een ‘paar korrels’ zijn toegevoegd. Ons advies is om in dat geval de receptuur te veranderen, dus van het ene graan iets meer en van het andere iets minder te gebruiken. Een andere optie is om het brood een beschrijvende naam te geven, maar dat is minder transparant.

Rekenen aan het meelbestanddeel is best ingewikkeld, waarbij u echt in de receptuur van uw brood moet duiken. Op NBC.nl hebben wij uitleg en tools beschikbaar die u op weg helpen. Overigens zijn er meer wijzigingen waarmee u rekening moet houden. Eén daarvan is dat u bij elke broodsoort, wit, bruin of volkoren, dient te vermelden of u bloem, meel of volkorenmeel gebruikt. Er is kortom werk aan de winkel!

Dossiers
Lees ook
Voldoet u al aan het Warenwetbesluit?

Voldoet u al aan het Warenwetbesluit?

Het aangepaste Warenwetbesluit Meel en brood is op 1 juli 2020 in werking getreden. De overgangstermijn is twee jaar, dus u heeft nog ongeveer een jaar om aan alle eisen te voldoen. Dit is daarom hét moment om te kijken hoe u ervoor staat, en ervoor te zorgen dat uw medewerkers de consument op de juiste manier kunnen informeren.

Hoe help ik mijn medewerkers door de hitte?

Hoe help ik mijn medewerkers door de hitte?

Bij zomerse temperaturen kan het in de bakkerij erg warm worden. Enerzijds zijn uw medewerkers gewend om bij hoge temperaturen fysiek zwaar werk te doen. Het hoort bij het vak, wordt snel gedacht. Maar wanneer is het echt té warm in de bakkerij om te werken? En wat doet u ertegen?

Allergeneninformatie: hoe zit dat ook weer?

Allergeneninformatie: hoe zit dat ook weer?

“Allergenen, zoals gluten bevattende granen, sesamzaad en noten, komen in vrijwel alle bakkerijen voor. Het is belangrijk en zelfs verplicht uw klant proactief te wijzen op informatie over allergenen in uw producten”, aldus Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC. “Maak in de winkel zichtbaar dat u deze informatie paraat hebt.”