Meergranenbrood, mag ik mijn brood nog zo noemen?

Linda van Zonsbeek_NBC

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood stelt ook eisen aan ‘meergranenbrood’. Kan ik mijn brood nog als zodanig verkopen?

Linda  van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC: “Inderdaad, ook meergranenbrood is volgens het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood een zogenoemde ‘gereserveerde benaming’. Dat betekent dat u deze niet zomaar mag gebruiken. Hetzelfde geldt voor broden die als ‘multikorn’ of ‘multigranen’ worden verkocht. Uit de praktijk weten wij dat voor veel meergranenbroden een aanpassing nodig is; in de benaming, de receptuur of beide. Met name omdat veel brood dat onder de noemer van meergranenbrood wordt verkocht van één graan (meestal tarwe) heel veel bevat en van de andere granen heel weinig. Dat kan onder de nieuwe wet niet meer.

U mag uw brood ‘meergranenbrood’ noemen, indien:

  • er minimaal 3 verschillende graansoorten in het meelbestanddeel aanwezig zijn én
  • de graansoort die het meest aanwezig is, maximaal 90% van het meelbestanddeel vormt én
  • het gewichtspercentage van de graansoorten in het brood vermeld is in de ingrediëntenlijst (KWID). Deze eis geldt uiteraard alleen voor voorverpakte producten.

Het  is belangrijk dat u bepaalt welke graansoorten u gebruikt en in welke hoeveelheden. U kijkt daarbij naar het meelbestanddeel van uw brooddeeg. Stel, het meelbestanddeel bestaat voor 90% uit tarwe, 9% uit spelt en 1% uit rogge, dan is het een meergranenbrood! Het brood voldoet namelijk aan de eisen. Zou het meelbestanddeel van uw brood voor 95% uit tarwe, 3% spelt en 2% uit rogge bestaan, dan mag u het brood niet als meergranenbrood verkopen. Tarwe, de graansoort met het grootste aandeel, is in dit geval namelijk voor meer dan 90% aanwezig.

Met  die grens van 90% wil de wetgever voorkomen dat er van de andere granen maar een ‘paar korrels’ zijn toegevoegd. Ons advies is om in dat geval de receptuur te veranderen, dus van het ene graan iets meer en van het andere iets minder te gebruiken. Een andere optie is om het brood een beschrijvende naam te geven, maar dat is minder transparant.

Rekenen aan het meelbestanddeel is best ingewikkeld, waarbij u echt in de receptuur van uw brood moet duiken. Op NBC.nl hebben wij uitleg en tools beschikbaar die u op weg helpen. Overigens zijn er meer wijzigingen waarmee u rekening moet houden. Eén daarvan is dat u bij elke broodsoort, wit, bruin of volkoren, dient te vermelden of u bloem, meel of volkorenmeel gebruikt. Er is kortom werk aan de winkel!

Lees ook
Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

In 2030… komen de bakkerijgrondstoffen hoofdzakelijk uit eigen land. In 2030… eten we veel minder brood. In 2030… staat brood als medisch voedsel op de kaart? Dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met andere mensen uit de branche om te kijken waar we ons op voor kunnen en moeten bereiden.

Kansen door corona

Kansen door corona

Jarenlang had de versspecialist het zwaar. Vastgeklemd tussen supermarkten enerzijds en horeca en luxere eetwinkels anderzijds. Ook van de fors stijgende online verkopen profiteerde het ambacht minimaal. COVID-19 lijkt hierin echter verandering te hebben gebracht.

Heel wit tarwebrood met tijgerprint

Heel wit tarwebrood met tijgerprint

Tijgerbrood, kan ik mijn brood zo blijven noemen na invoering van het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood? Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC, geeft antwoord.

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...