Meer collega’s

9 juli 2021 Michelle de Koning
Jamilla Klaassen legt de eerste hand aan haar afstudeerstuk (foto: Peter van Huijkelom).

Naomi van Lierop (21) en Jamilla Klaassen (19) delen iets moois: hun passie voor patisserie. Een fijn verhaal om te lezen. Hoopvol ook, want de branche kan meer jonge mensen zoals deze twee gebruiken.

Het groeiende tekort aan goede (jonge) mensen is niet nieuw, maar een gezamenlijke aanpak ervan ontbrak nog. En dat terwijl bakkers tegen steeds meer problemen oplopen. Zo vertellen Albert en Wilma de Jong: “Er zijn bijna geen mensen meer te krijgen die je kunnen helpen. En je kunt het nu eenmaal niet alleen!” Zij denken dat er meer samenwerking nodig is: “Er moet vanuit de branche en brancheorganisaties naar een oplossing worden gezocht om het personeelstekort in de bakkerijbranche op te lossen.”

Op dat vlak brengt deze editie van Bakkers in bedrijf gelukkig goed nieuws: de nieuwe stichting Bakkracht gaat aan de slag met een gezamenlijke visie en beleid op ontwikkelen en opleiden. Directeur Carla Zwierstra: “We zien allemaal het tekort aan instroom in de branche. Dat heeft – deels – met imago te maken en één van de manieren om aan imago te werken is zorgen dat de branche bekend komt te staan als een sector waarin je goed opgeleid aan de slag kunt. En je een mooie carrière kunt hebben, waarbij je blijft leren en doorgroeien. Dat komt de uitstraling van het beroep, en daarmee van de hele branche, ten goede.” De NBOV, de NVB, CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten zitten in het bestuur en het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf financiert Bakkracht. Een mooi initiatief dat hopelijk leidt tot samenwerking tussen bedrijven, opleidingen en – lokale of regionale – overheden om het gezamenlijke doel te bereiken: (behoud van) meer goed opgeleide medewerkers.

Een beter imago van de branche zorgt er dan hopelijk voor dat meer mensen gaan dromen van een baan in een bakkerij. Zoals Naomi en Jamilla. En zoals de nagenoeg blinde Mike: “Het is niet mijn droom om ooit een eigen bakkerij te beginnen, ik wil vooral zo lang mogelijk meedraaien.”

Altijd op de hoogte blijven?