Meelverbeteraars: wel of niet op het etiket vermelden?

14 januari 2017

Babs-uitsnede-150x150 Babs Bruil

De Europese Commissie heeft vorig jaar besloten dat bepaalde meelverbeteraars die tot nu toe als proceshulpstoffen werden beschouwd als ingrediënt gedeclareerd moeten (gaan) worden. Het betreft hier geen verandering van de etiketteringswetgeving, maar een nadere interpretatie/uitleg van de bestaande regels, vertelt Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

De Commissie stelt dat de proceshulpstoffen een functie hebben tijdens de bereiding van het deeg en als zodanig, of als bijproduct aanwezig zijn in het uiteindelijke product. De Commissie concludeert dat ze daarmee ook van invloed zijn op de eigenschappen van het bakkerijproduct en om die reden als additief in de ingrediëntenlijst moeten komen te staan. Tot nu toe hoefde dat niet.

Wat dit betekent voor mij?

Voor de bakker betekent dit dat meelverbeteraars vanaf nu als ingrediënt gedeclareerd moeten worden op het etiket en in de productspecificaties van brood en andere bakkerijproducten. Bijvoorbeeld: Meelverbeteraar E300 of Meelverbeteraar: ascorbinezuur.

Het betreft de volgende additieven – indien ze als meelverbeteraar aanwezig zijn in het meel of op een andere manier toegevoegd worden aan het deeg:

  • fosforzuur en fosfaten (E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452)
  • ascorbinezuur (E300)
  • natriumascorbaat (E301)
  • calciumascorbaat (E302)
  • L-cysteïne (E920)

Altijd op de hoogte blijven?