Meelverbeteraars: wel of niet op het etiket vermelden?

meel

Babs-uitsnede-150x150 Babs Bruil

De Europese Commissie heeft vorig jaar besloten dat bepaalde meelverbeteraars die tot nu toe als proceshulpstoffen werden beschouwd als ingrediënt gedeclareerd moeten (gaan) worden. Het betreft hier geen verandering van de etiketteringswetgeving, maar een nadere interpretatie/uitleg van de bestaande regels, vertelt Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

De Commissie stelt dat de proceshulpstoffen een functie hebben tijdens de bereiding van het deeg en als zodanig, of als bijproduct aanwezig zijn in het uiteindelijke product. De Commissie concludeert dat ze daarmee ook van invloed zijn op de eigenschappen van het bakkerijproduct en om die reden als additief in de ingrediëntenlijst moeten komen te staan. Tot nu toe hoefde dat niet.

Wat dit betekent voor mij?

Voor de bakker betekent dit dat meelverbeteraars vanaf nu als ingrediënt gedeclareerd moeten worden op het etiket en in de productspecificaties van brood en andere bakkerijproducten. Bijvoorbeeld: Meelverbeteraar E300 of Meelverbeteraar: ascorbinezuur.

Het betreft de volgende additieven – indien ze als meelverbeteraar aanwezig zijn in het meel of op een andere manier toegevoegd worden aan het deeg:

  • fosforzuur en fosfaten (E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452)
  • ascorbinezuur (E300)
  • natriumascorbaat (E301)
  • calciumascorbaat (E302)
  • L-cysteïne (E920)
Lees ook
2025 begint nu!

2025 begint nu!

Tijdens Bakkersvak 2019 hebben we als Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) de slogan ‘2025 begint nu!’ geïntroduceerd. Een slogan om aandacht te geven aan de rol van brood in de toekomst. Afgelopen maanden heeft u in Bakkers in bedrijf telkens een trend kunnen lezen en hebben we beschreven waar wij de rol van brood en de bakker(ij) zien. Dit decembernummer...

Een frisse start van de dag!

Een frisse start van de dag!

Steeds meer ambachtelijke bakkers verschuiven hun arbeid van nacht naar dag. Dit is een uitgelezen kans om ons mooie ambacht aan de klant te laten zien. Maar hoe verleng je de houdbaarheid van het brood zodat er toch elke ochtend vers brood in de winkel ligt?

Oude ambachten worden steeds populairder

Oude ambachten worden steeds populairder

Het brouwen van bier, het branden van koffie en het bakken van brood. Oude ambachten die, in een nieuw jasje, snel aan populariteit winnen. Waar komt deze ‘revival’ van oude ambachten vandaan?

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...