Mede-werkers

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Dit is mijn laatste column voor Bakkers in bedrijf. Na bijna 10 jaar voorzitter van de NBOV te zijn geweest, is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik weet nog niet hoe die eruitziet; hoewel ik uitdagingen genoeg heb, is er nog niets concreets op mijn pad gekomen. Maar: als je geen deuren sluit, heb je ook geen tijd om nieuwe te openen.

En daarmee kom ik op een kritische noot die ik graag kwijt wil. Als werkgever heb je op een aantal vlakken weinig invloed op je medewerkers. Denk aan ziek melden, een verstoorde arbeidsrelatie, werkroosters enzovoort. Begrijp me goed: ik ben absoluut voorstander van ‘het samen doen’, maar de overheid legt inmiddels wel erg veel risico’s op het bordje van de werkgever. Een voorbeeld: vandaag vertelde mijn dochter, die als hr-manager in de horeca werkt, over een medewerker die al maanden arbeidsongeschikt is. Na een weekje aanwezigheid meldt hij zich weer ziek – en daarmee begint het hele circus weer van voren af aan. Waarom? Dat is voor iedereen een raadsel. De NBOV kan dit soort zaken niet voorkomen. Wel kunnen we de overheid van de werkgeverskant bij dergelijke uitdagingen betrekken.

Genoeg geklaagd: gelukkig staat in onze sector de meerderheid van de medewerkers – samen met hun werkgever – voor kwaliteit in producten én in gastheerschap. En dat doen ze met trots en passie. Mijn bedrijf is groot geworden dankzij die medewerkers. In deze tijd, waarin arbeid een groot goed is, maar ook arbeidsbehoud van groot belang is, zou iedereen zich daarvan nog meer bewust moeten zijn. Daarom: dank voor de jaren waarin ik dit als voorzitter voor de NBOV-leden heb mogen begeleiden.

Tot slot moet mij toch nog één ding van het hart: ook onder werkgevers zijn er meelopers, die profiteren van de NBOV als belangenbehartiger. Misschien kunnen zij voortaan wat minder hard roepen dat de overheid het ze lastig maakt?

Dossiers
Lees ook
NBOV: Nog steeds omzetverlies bij bakkers

NBOV: Nog steeds omzetverlies bij bakkers

Bakkers hebben nog steeds last van de coronacrisis. Hoewel veel ambachtelijke bakkers meer klanten in de winkel zien, constateert 80 procent nog steeds een afname van de omzet uit het ‘derde kanaal’. 40 procent kampt nog steeds met een omzetverlies van gemiddeld 20 procent. Dat blijkt uit de enquête van NBOV.

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

“Het is niet de criticus die telt. Niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet, en bloed. Die zich kranig weert. Die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal...

Medewerkers in de frontlinie

Medewerkers in de frontlinie

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? In Bakkers in bedrijf 6-2020 vertellen medewerkers hoe zij de coronatijd ervaren. Vandaag het verhaal van...

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....