KEEK Utrecht (foto Herbert Wiggerman)

De bakkerijsector groeit. Niet alleen letterlijk (dit jaar schreven al 185 nieuwe brood- en banketbakkers zich in bij de Kamer van Koophandel, zo meldde BoldData vorige maand). Groei zit ’m ook in schaalvergroting. Eenmansbakkerijen die ermee stoppen, worden steeds vaker overgenomen door grotere bakkerijen. Die produceren meestal op één locatie en verdelen de producten over de verschillende winkels. Nog steeds ambacht, wel steeds vaker met meer en grotere machines. Die nemen werk uit handen, en dat is fijn als je groeit. Machines die werk van medewerkers overnemen zijn sowieso misschien steeds noodzakelijker in een branche waar het tekort aan medewerkers het gesprek van de dag bepaalt.

Corona liet bovendien zien dat bakkerijen met veel handmatige activiteiten in het productieproces kwetsbaar zijn. Als een medewerker ziek is en je kunt hem of haar niet snel vervangen, heb je een probleem. Ook dat is te ondervangen door het productieproces (deels) te automatiseren. Want hoe meer je door apparaten laat doen, hoe minder handen je nodig hebt. Allemaal zaken om over na te denken als je vervanging of aanschaf van machines overweegt.

Koelsystemen, voordeegsystemen, ovens, deegkneders, opbollers, rijskasten, depanners, karrenbeladers, transportsystemen; wat heb je nodig en welke opties zijn er? Welke keuzes maak je met het oog op minder collega’s of oudere medewerkers? Waar moet je aan denken op het gebied van energie en duurzaamheid? Wat heb je nodig als je niet meer midden in de nacht wilt werken? En moet je ook denken aan aantrekkelijkheid als je een open bakkerij hebt of er één overweegt?

Belangrijke vragen, en machines kosten niet niks, dus je moet weloverwogen keuzes maken. Met verschillende artikelen over machines, trends in productiemethoden en ontwikkelingen bij fabrikanten willen we u op weg helpen in de wereld van bakkerijmachines. En misschien hebt u zelf nog goede tips voor collega’s? Laat het ons weten via mail of op onze sociale media. Van kennis delen worden we allemaal slimmer.

Altijd op de hoogte blijven?