Maak ik de overstap van nacht naar dag?

Jeroen Poels

"Ik kan maar moeilijk aan goed personeel komen. Jongeren zijn niet zo snel enthousiast te krijgen voor ons vak. Ik weet dat er mogelijkheden zijn om nachtwerk te verminderen,  maar wat komt daar allemaal bij kijken?"

Wij vragen het aan Jeroen Poels, keurmeester bij NBC en Tineke Rens van Bureau Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf, beiden in hun werk betrokken bij het onderwerp ‘van nacht naar dag’. Poels vertelt: “Nachtwerk is echt een issue. Jongeren willen niet meer ’s nachts werken en kiezen daarom steeds vaker voor bijvoorbeeld banket of een lunchroom.”

“Daar komt bij dat we ook steeds meer te weten komen over de negatieve effecten van nachtwerk op ons dag- en nachtritme,” vult Rens aan. “Onderzoek van de Gezondheidsraad laat zien dat nachtwerk een verhoogde kans geeft op diabetes en hart- en vaatziekten. Nachtwerkers hebben daarnaast vaak twee keer zoveel last van slaapproblemen en vermoeidheid als werknemers die overdag werken. Daardoor zijn ze minder productief en gebeuren er ’s nachts meer ongelukken op de werkvloer.”

“Tegenwoordig is de techniek zo goed dat het niet langer nodig is om zoveel nachtwerk te doen. Je moet je werk dan wel anders inrichten,” zegt Poels. Een recente ontwikkeling in de bakkerij is het gebruik van lange rijstijden. Het gaat dan om broden gemaakt van basis­ingrediënten, met een rijstijd die kan oplopen tot zo’n 30 uur. Poels: “We gaan bij deze ontwikkeling terug naar de basis van het brood bakken: bloem, water, gist en zout, met daaraan toegevoegd tijd en rust. Van bloem en water maak je voordeeg, dit laat je zestien tot twintig uur rusten en rijzen. Als het voordeeg klaar is, kneed je het af met toevoeging van het zout. Na nog een rust- en rijstijd van twee uur is het deeg klaar om af te wegen en te vormen! Daarna laat je de deegstukken nog eens drie uur rijzen. Door de ideale vochthuishouding in het brood geeft dit proces een houdbaarheid van wel twee dagen, zonder verlies van malsheid. En het werk is beter te plannen, waardoor er meer overdag gewerkt kan worden.”

Rens besluit: “Meer dagwerk aanbieden is echt beter voor je medewerkers. Ze kunnen dan ook in sociale zin een beter schema aanhouden: met hun gezin, sport of vrienden. En daardoor voelen ze zich in hun werk weer prettiger.”

Minder nachtwerk: zowel NBC/FoodBase als Bureau Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf is er om u bij dit onderwerp te helpen. Elk vanuit de eigen expertise. Bureau Veilig en Gezond zet zich in voor vitaal, veilig, gezond en stofarm werken. NBC kan u bijvoorbeeld helpen bij de borging van broodkwaliteit tijdens de overstap van nacht- naar dagwerk. Beide organisaties doen dat vanuit het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf in het belang van de sector. Hebt u vragen of wilt u advies? Neem dan contact op via
info@veiligengezond.com of keurmeesters@nbc.nl.

Logo NBC en Bureau Veilig en gezond

Lees ook
Steun crowdfundingcampagne Fort Negen

Steun crowdfundingcampagne Fort Negen

Al drie jaar bakken de bakkers van Fort Negen hun zuurdesembrood met zwarte korst bij Bbrood in Amsterdam. Nu is het tijd voor de volgende stap: een eigen bakkerij. Hiervoor loopt een crowdfundingcampagne. Fort Negen heeft nog 5 dagen om het eindbedrag te halen! Investeerders krijgen hun investering terug met rente en cadeaus zoals gratis brood of workshops.

‘Zijn er in 2030 nog genoeg grondstoffen?’

‘Zijn er in 2030 nog genoeg grondstoffen?’

“Eten consumenten tegen die tijd nog brood? Zijn er nog genoeg grondstoffen, hoe komt je over tien jaar aan goede medewerkers? Dat zijn onderwerpen waar we samen over na moeten denken.” Meester Boulanger Wilfred Haafs praat tijdens de bijeenkomst ‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’ met vak- en branchegenoten over de toekomst van brood.

Historisch Bakboek BROOD

Historisch Bakboek BROOD

Het Historisch Bakboek BROOD is een vlot toegankelijk digitaal bakboek met heerlijke broodrecepten uit bijna 4.000 jaar geschiedenis. Auteur Manon Henzen maakt een tijdreis van Mesopotamische platbroden uit circa 1750 voor Christus tot perfecte Parijse croissants uit het begin van de twintigste eeuw. Onderweg passeren onder meer Romeins speltbrood,...

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...