Maak ik de overstap van nacht naar dag?

Jeroen Poels

"Ik kan maar moeilijk aan goed personeel komen. Jongeren zijn niet zo snel enthousiast te krijgen voor ons vak. Ik weet dat er mogelijkheden zijn om nachtwerk te verminderen,  maar wat komt daar allemaal bij kijken?"

Wij vragen het aan Jeroen Poels, keurmeester bij NBC en Tineke Rens van Bureau Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf, beiden in hun werk betrokken bij het onderwerp ‘van nacht naar dag’. Poels vertelt: “Nachtwerk is echt een issue. Jongeren willen niet meer ’s nachts werken en kiezen daarom steeds vaker voor bijvoorbeeld banket of een lunchroom.”

“Daar komt bij dat we ook steeds meer te weten komen over de negatieve effecten van nachtwerk op ons dag- en nachtritme,” vult Rens aan. “Onderzoek van de Gezondheidsraad laat zien dat nachtwerk een verhoogde kans geeft op diabetes en hart- en vaatziekten. Nachtwerkers hebben daarnaast vaak twee keer zoveel last van slaapproblemen en vermoeidheid als werknemers die overdag werken. Daardoor zijn ze minder productief en gebeuren er ’s nachts meer ongelukken op de werkvloer.”

“Tegenwoordig is de techniek zo goed dat het niet langer nodig is om zoveel nachtwerk te doen. Je moet je werk dan wel anders inrichten,” zegt Poels. Een recente ontwikkeling in de bakkerij is het gebruik van lange rijstijden. Het gaat dan om broden gemaakt van basis­ingrediënten, met een rijstijd die kan oplopen tot zo’n 30 uur. Poels: “We gaan bij deze ontwikkeling terug naar de basis van het brood bakken: bloem, water, gist en zout, met daaraan toegevoegd tijd en rust. Van bloem en water maak je voordeeg, dit laat je zestien tot twintig uur rusten en rijzen. Als het voordeeg klaar is, kneed je het af met toevoeging van het zout. Na nog een rust- en rijstijd van twee uur is het deeg klaar om af te wegen en te vormen! Daarna laat je de deegstukken nog eens drie uur rijzen. Door de ideale vochthuishouding in het brood geeft dit proces een houdbaarheid van wel twee dagen, zonder verlies van malsheid. En het werk is beter te plannen, waardoor er meer overdag gewerkt kan worden.”

Rens besluit: “Meer dagwerk aanbieden is echt beter voor je medewerkers. Ze kunnen dan ook in sociale zin een beter schema aanhouden: met hun gezin, sport of vrienden. En daardoor voelen ze zich in hun werk weer prettiger.”

Minder nachtwerk: zowel NBC/FoodBase als Bureau Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf is er om u bij dit onderwerp te helpen. Elk vanuit de eigen expertise. Bureau Veilig en Gezond zet zich in voor vitaal, veilig, gezond en stofarm werken. NBC kan u bijvoorbeeld helpen bij de borging van broodkwaliteit tijdens de overstap van nacht- naar dagwerk. Beide organisaties doen dat vanuit het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf in het belang van de sector. Hebt u vragen of wilt u advies? Neem dan contact op via
info@veiligengezond.com of keurmeesters@nbc.nl.

Logo NBC en Bureau Veilig en gezond

Lees ook
Fun Cakes introduceert 'from scratch'-assortiment

Fun Cakes introduceert 'from scratch'-assortiment

Tijdens de coronacrisis kwamen mensen massaal thuis te zitten. Dat betekende dat ze op zoek moesten naar een manier om de dag door te komen. Bijvoorbeeld klussen, tuinieren of een online cursus volgen. En heel veel mensen gingen brood bakken. Dit betekende dat de vraag naar meel en gist toenam. Fun Cakes springt hier op in en introduceert het nieuwe...

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Beko Advies zet met de Beko OmzetBarometer alle gegevens tijdens de coronacrisis op een rijtje. De omzet van bakkerijen die goed bereikbaar zijn groeide in deze periode, terwijl bakkerswinkels in de grote steden, toeristische centra en grote winkelcentra het moeilijk hebben.

Lavans levert bedrijfskleding HEMA Bakkerijen

Lavans levert bedrijfskleding HEMA Bakkerijen

Sinds 2009 levert Lavans de bedrijfskleding voor HEMA Bakkerijen. Onlangs werd het contract voor de samenwerking tussen deze twee bedrijven voor vijf jaar verlengd. “Lavans is voor ons een hele prettige partner”, zegt Tim Slats, QA medewerker bij HEMA Bakkerijen.

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....