Laat het ambacht horen

Arend Kisteman_voorzitter NBOV

In december kijken mensen traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar, hoewel we in onze branche soms zouden willen dat we in die periode tijd hadden om even terug te kijken... Er valt veel te zeggen over 2021, maar ik denk dat de belangrijkste conclusie is dat het ambacht zichzelf stevig op de kaart heeft gezet. Zodanig dat Rutte in zijn toespraak als eerste de bakker noemt die open mag blijven, de voorzitter van MKB-Nederland met regelmaat de bakker als voorbeeld gebruikt in interviews, en de media steeds beter hun weg weten te vinden naar de ambachtelijke bakker.

De bakker is weer de betrouwbare ondernemer op de hoek van de straat. Mede door corona heeft het lokale winkelen een enorme impuls gekregen; veel bakkers zien overal kansen en openen nieuwe winkels. Steeds meer bakkers hebben een plek bij de supermarkt weten te bemachtigen, want ook daar heeft de consument behoefte aan de lokale ondernemer en zijn kwaliteitsproducten. Een prachtige ontwikkeling!

December is ook een mooi moment om vooruit te kijken. Ik las in dit vakblad een oproep van ‘Maud’ om de handen uit de mouwen te steken voor de vele uitdagingen die ons te wachten staan. Volgens mij is onze grootste uitdaging om ervoor te zorgen dat we de groeiende winkelomzet vasthouden. Natuurlijk, we hebben collega’s en grondstoffen nodig om te produceren; 2022 kon echter weleens het jaar worden waarin de ambachtelijke bakker nog een stap kan zetten en zo het grotere marktaandeel kan behouden.

Dus, beste Maud, hoe gaan jullie, met alle belangrijke posities die jullie in onze branche bekleden, er in 2022 voor zorgen dat het geluid van het ambacht nog beter te horen is? Bij de NBOV zijn we er klaar voor: er staat een prachtige publiekscampagne klaar, waarin het ambacht nog meer aandacht krijgt. Ik heb daarom nu al zin in 2022 en kijk uit naar een jaar waarin de ambachtelijke bakker nog meer van zich laat horen! l

Dossiers
Lees ook
Minister-president Rutte en minister Adriaansens met ambachtelijke bakker in gesprek over energieprijzen

Minister-president Rutte en minister Adriaansens met ambachtelijke bakker in gesprek over energieprijzen

Minister-president Mark Rutte en minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat hebben op woensdag 14 september de ambachtelijke bakker Lekker Brood in Den Haag bezocht naar aanleiding van de oplopende energieprijzen.

Energie-intensieve branches luiden de noodklok met campagne ‘Laat het ons blijven maken’

Energie-intensieve branches luiden de noodklok met campagne ‘Laat het ons blijven maken’

Via de gezamenlijke campagne #laathetonsblijvenmaken luiden 17 energie-intensieve branches de noodklok en roepen zij de politiek op om op korte termijn hun ondernemers tijdelijk tegemoet te komen. Vanuit de bakkerij doen zowel NVB als NBOV als VBZ mee aan deze campagne.

Eko Bakkerij Bolhuis  bakt 25 jaar biologisch

Eko Bakkerij Bolhuis bakt 25 jaar biologisch

Goed eten hoeft niet van ver te komen, vinden Berend Bolhuis en zijn zus Jantje van Eko Bakkerij Bolhuis in het Friese Jubbega. Ze maken alles van 100 procent biologische ingrediënten uit de regio.