Laat het ambacht horen

Arend Kisteman_voorzitter NBOV

In december kijken mensen traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar, hoewel we in onze branche soms zouden willen dat we in die periode tijd hadden om even terug te kijken... Er valt veel te zeggen over 2021, maar ik denk dat de belangrijkste conclusie is dat het ambacht zichzelf stevig op de kaart heeft gezet. Zodanig dat Rutte in zijn toespraak als eerste de bakker noemt die open mag blijven, de voorzitter van MKB-Nederland met regelmaat de bakker als voorbeeld gebruikt in interviews, en de media steeds beter hun weg weten te vinden naar de ambachtelijke bakker.

De bakker is weer de betrouwbare ondernemer op de hoek van de straat. Mede door corona heeft het lokale winkelen een enorme impuls gekregen; veel bakkers zien overal kansen en openen nieuwe winkels. Steeds meer bakkers hebben een plek bij de supermarkt weten te bemachtigen, want ook daar heeft de consument behoefte aan de lokale ondernemer en zijn kwaliteitsproducten. Een prachtige ontwikkeling!

December is ook een mooi moment om vooruit te kijken. Ik las in dit vakblad een oproep van ‘Maud’ om de handen uit de mouwen te steken voor de vele uitdagingen die ons te wachten staan. Volgens mij is onze grootste uitdaging om ervoor te zorgen dat we de groeiende winkelomzet vasthouden. Natuurlijk, we hebben collega’s en grondstoffen nodig om te produceren; 2022 kon echter weleens het jaar worden waarin de ambachtelijke bakker nog een stap kan zetten en zo het grotere marktaandeel kan behouden.

Dus, beste Maud, hoe gaan jullie, met alle belangrijke posities die jullie in onze branche bekleden, er in 2022 voor zorgen dat het geluid van het ambacht nog beter te horen is? Bij de NBOV zijn we er klaar voor: er staat een prachtige publiekscampagne klaar, waarin het ambacht nog meer aandacht krijgt. Ik heb daarom nu al zin in 2022 en kijk uit naar een jaar waarin de ambachtelijke bakker nog meer van zich laat horen! l

Dossiers
Lees ook
Bakkers in de media - week 20

Bakkers in de media - week 20

Het tekort aan personeel, jonge bakkers op Tholen en alles over desembrood. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.

Snoeien doet bloeien

Snoeien doet bloeien

Ieder jaar beginnen er minder studenten in het mbo. Niet alleen in onze branche, maar in het gehele mbo; een trend die door de coronapandemie versneld lijkt te zijn. Iedereen trekt ook nog eens aan dezelfde student. Sommige branches, zoals techniek en defensie, doen dat met enorme budgetten, maar andere sectoren hebben die luxe niet. Gecombineerd met...