Laat het ambacht horen

25 januari 2022 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV)

In december kijken mensen traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar, hoewel we in onze branche soms zouden willen dat we in die periode tijd hadden om even terug te kijken... Er valt veel te zeggen over 2021, maar ik denk dat de belangrijkste conclusie is dat het ambacht zichzelf stevig op de kaart heeft gezet. Zodanig dat Rutte in zijn toespraak als eerste de bakker noemt die open mag blijven, de voorzitter van MKB-Nederland met regelmaat de bakker als voorbeeld gebruikt in interviews, en de media steeds beter hun weg weten te vinden naar de ambachtelijke bakker.

De bakker is weer de betrouwbare ondernemer op de hoek van de straat. Mede door corona heeft het lokale winkelen een enorme impuls gekregen; veel bakkers zien overal kansen en openen nieuwe winkels. Steeds meer bakkers hebben een plek bij de supermarkt weten te bemachtigen, want ook daar heeft de consument behoefte aan de lokale ondernemer en zijn kwaliteitsproducten. Een prachtige ontwikkeling!

December is ook een mooi moment om vooruit te kijken. Ik las in dit vakblad een oproep van ‘Maud’ om de handen uit de mouwen te steken voor de vele uitdagingen die ons te wachten staan. Volgens mij is onze grootste uitdaging om ervoor te zorgen dat we de groeiende winkelomzet vasthouden. Natuurlijk, we hebben collega’s en grondstoffen nodig om te produceren; 2022 kon echter weleens het jaar worden waarin de ambachtelijke bakker nog een stap kan zetten en zo het grotere marktaandeel kan behouden.

Dus, beste Maud, hoe gaan jullie, met alle belangrijke posities die jullie in onze branche bekleden, er in 2022 voor zorgen dat het geluid van het ambacht nog beter te horen is? Bij de NBOV zijn we er klaar voor: er staat een prachtige publiekscampagne klaar, waarin het ambacht nog meer aandacht krijgt. Ik heb daarom nu al zin in 2022 en kijk uit naar een jaar waarin de ambachtelijke bakker nog meer van zich laat horen! l

Altijd op de hoogte blijven?