KWID nut of noodzaak?

Pauline Houtsma

Wanneer en waarom moet ik het percentage van ingrediënten op de verpakking van producten vermelden? 

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet: “Van ingrediënten, zoals bijvoorbeeld kaas, vruchten of noten, moet op de verpakking van het product het percentage worden vermeld als ze nadrukkelijk genoemd of afgebeeld worden of als ze kenmerkend zijn voor een product. Deze regels – de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie, ofwel KWID – bestaan om consumenten beter te informeren.”

De regels zijn vooralsnog alleen van toepassing op voorverpakte producten. Bij dagverse krentenbollen in uw eigen winkel is KWID niet verplicht, levert u ze in de consumentenverpakking aan de plaatselijke supermarkt, dan wel. KWID op voorverpakte producten is van belang voor ingrediënten waarop minimaal een van de volgende situaties van toepassing is:

  1. Het ingrediënt komt voor in de productnaam of het wordt met de verkoopnaam geassocieerd, zoals roomboterstroopwafels (het percentage roomboter en stroop).
  2. Het ingrediënt staat opvallend in woord of beeld op een etiket of verpakking. Bijvoorbeeld: de tekst ‘bereid met echte boter’ of een plaatje van vruchten.
  3. Het ingrediënt karakteriseert het levensmiddel of onderscheidt zich van producten waarmee het kan worden verward. Bijvoorbeeld: marsepein (het percentage amandelen).

Het percentage mag in of naast de productnaam staan (bijvoorbeeld: Krentenbollen met 30% krenten) of in de ingrediëntenlijst bij het betreffende ingrediënt (bijvoorbeeld: TARWEbloem, 30% krenten, water, gist, bakkerszout, ……)

Percentage berekenen

Het percentage van een ingrediënt berekent u op basis van het eindproduct, waardoor er rekening wordt gehouden met vochtverlies gedurende de bereiding. Kortom u deelt de hoeveelheid van het ingrediënt volgens het recept door het gewicht van het eindproduct. Bijvoorbeeld u gebruikt 2400 gram krenten en bakt daar 8 kg krentenbollen van. Het percentage krenten is dan 2400/8000 x 100% = 30%.

Overigens mag je volgens voorschriften in het Warenwetbesluit Meel en brood rozijnen en/of krenten in de productnaam van brood gebruiken als het gehalte krenten en/of rozijnen in het brood tenminste 30% bedraagt. Noem je een product ‘vruchtenbrood’, dan gelden er geen wettelijk voorgeschreven minimum percentages.

Lees ook
De tijd verstrijken voor een goede staaf

De tijd verstrijken voor een goede staaf

Met de feestdagen voor de deur stijgt de vraag naar banket- en amandelstaven. Ik zou aan een keurmeester willen vragen wat maakt een goede banketstaaf en wat ziet hij niet altijd goed gaan?

De herkomst van marsepein

De herkomst van marsepein

De zomer is afgelopen en december is dichterbij dan je denkt. Dus raken de winkels weer langzamerhand gevuld met chocolade en marsepein. Op zich is marsepein het gehele jaar te koop, maar rond Sinterklaas is de populariteit van marsepein op z'n hoogst. Er liggen dan talloze marsepeinfiguurtjes in de winkel, in allerlei verschillende kleurtjes. Ook feesttaarten...

We want it all…  and we want it now!!

We want it all… and we want it now!!

Deze woorden van de legendarische band Queen uit 1989 zijn actueler dan ooit. Waar Queen destijds de thema’s ‘het hebben van ambities’ en ‘opkomen voor je doelen’ al centraal stelde, past de tekst nu ook bij het consumptiepatroon van de jongere generaties Y en Z, die na 1980 zijn geboren. Zij kunnen en willen diensten en producten 24/7 verkrijgen. En...

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...