KWID nut of noodzaak?

Pauline Houtsma

Wanneer en waarom moet ik het percentage van ingrediënten op de verpakking van producten vermelden? 

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet: “Van ingrediënten, zoals bijvoorbeeld kaas, vruchten of noten, moet op de verpakking van het product het percentage worden vermeld als ze nadrukkelijk genoemd of afgebeeld worden of als ze kenmerkend zijn voor een product. Deze regels – de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie, ofwel KWID – bestaan om consumenten beter te informeren.”

De regels zijn vooralsnog alleen van toepassing op voorverpakte producten. Bij dagverse krentenbollen in uw eigen winkel is KWID niet verplicht, levert u ze in de consumentenverpakking aan de plaatselijke supermarkt, dan wel. KWID op voorverpakte producten is van belang voor ingrediënten waarop minimaal een van de volgende situaties van toepassing is:

  1. Het ingrediënt komt voor in de productnaam of het wordt met de verkoopnaam geassocieerd, zoals roomboterstroopwafels (het percentage roomboter en stroop).
  2. Het ingrediënt staat opvallend in woord of beeld op een etiket of verpakking. Bijvoorbeeld: de tekst ‘bereid met echte boter’ of een plaatje van vruchten.
  3. Het ingrediënt karakteriseert het levensmiddel of onderscheidt zich van producten waarmee het kan worden verward. Bijvoorbeeld: marsepein (het percentage amandelen).

Het percentage mag in of naast de productnaam staan (bijvoorbeeld: Krentenbollen met 30% krenten) of in de ingrediëntenlijst bij het betreffende ingrediënt (bijvoorbeeld: TARWEbloem, 30% krenten, water, gist, bakkerszout, ……)

Percentage berekenen

Het percentage van een ingrediënt berekent u op basis van het eindproduct, waardoor er rekening wordt gehouden met vochtverlies gedurende de bereiding. Kortom u deelt de hoeveelheid van het ingrediënt volgens het recept door het gewicht van het eindproduct. Bijvoorbeeld u gebruikt 2400 gram krenten en bakt daar 8 kg krentenbollen van. Het percentage krenten is dan 2400/8000 x 100% = 30%.

Overigens mag je volgens voorschriften in het Warenwetbesluit Meel en brood rozijnen en/of krenten in de productnaam van brood gebruiken als het gehalte krenten en/of rozijnen in het brood tenminste 30% bedraagt. Noem je een product ‘vruchtenbrood’, dan gelden er geen wettelijk voorgeschreven minimum percentages.

Lees ook
Meergranenbrood, mag ik mijn brood nog zo noemen?

Meergranenbrood, mag ik mijn brood nog zo noemen?

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood stelt ook eisen aan ‘meergranenbrood’. Kan ik mijn brood nog als zodanig verkopen?

Hygienisch werken tijdens de coronacrisis

Hygienisch werken tijdens de coronacrisis

Hygiënisch werken is juist nu van het allergrootste belang. Voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers. Samen blijven we met deze tips gezond en veilig.

Empack verplaatst naar september 2020

Empack verplaatst naar september 2020

De verpakkingsbeurs Empack is vanwege het coronavirus opnieuw verplaatst. De beurs vindt nu plaats op 15, 16 en 17 september 2020 in Jaarbeurs Utrecht. Eerder verplaatste organisator Easyfairs de beurs al naar 23, 24 en 25 juni 2020.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...