Kijken in andermans keuken

3 september 2021 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV)

De zomervakantie vind ik altijd een lastige periode. Het is vaak een hele klus om de zomerplanning passend te krijgen. Daarnaast ben ik voor de vakantie druk bezig om alles af te ronden, en de weken erna om werk op te pakken dat is blijven liggen. Voorheen was het in de zomer qua productie nog wel rustiger, maar daar merken we momenteel niets meer van. Steeds meer toeristen bezoeken Zwolle en daar profiteren we van mee: de horecaomzet stijgt en ook de winkel blijft druk.

Niettemin zijn we deze zomer met het gezin in Zeeland op vakantie gegaan. Zoals voor veel ondernemers was dit voor mij meteen een mooie kans om inspiratie op te doen bij collega’s. Ik vertel dan vaak dat ik zelf een bakkerij heb, want ik vind het ook fijn als collega’s dat bij mij doen. Nu ik zelf steeds meer te maken krijg met seizoensdrukte, was ik dit keer benieuwd naar hoe collega’s in de echte toeristengebieden daarmee omgaan.

Wij zijn altijd zes dagen in de week open, maar tot mijn verbazing zag ik dat veel Zeeuwse bakkerijen op zondag en maandag gesloten waren, of op twee andere dagen in de week. Misschien was ik wat naïef, maar ik verwachtte dat ze zeven dagen open zouden zijn, en in het rustige seizoen een paar dagen minder. Ik vroeg daarom in een bakkerij waarom ze maar vijf dagen per week open waren. Het antwoord was dat er meer dan dertig jaar hard was gewerkt en dat het voor hun gezondheid beter was om minder vaak open te zijn. Dat zette me weer aan het denken; waar de ene ondernemer bezig is om alle komende omzet onder controle te krijgen, is de ander bezig af te bouwen vanwege de gezondheid.

Ook de NBOV heeft veel contact met collega’s – in dit geval de andere brancheverenigingen. Om samen op te trekken, om inspiratie op te doen en om te zien wat we van elkaar kunnen leren. Of om, net als ik bij de Zeeuwse bakkers, ons weer bewust te worden van andere invalshoeken. Een kijkje in een andere keuken of bakkerij geeft altijd stof tot nadenken en daarom is het goed om inspiratie bij anderen op te doen! l

Altijd op de hoogte blijven?