Foto-Lex-Brakenhoff-200x300 Lex Brakenhoff - Voorzitter Bakery Nexus

Inspiratie. Kent u die uitdrukking? Soms zit je er om verlegen. Er gebeurt veel om ons heen: in uw woonplaats, in de regio, in het land. Er zijn meningen, verhalen en vragen en toch hoor ik menig collega klagen over inspiratieloosheid.

“Ik weet even niet meer hoe ik mijn klanten kan verrassen. De grote grondstofleveranciers hebben altijd wel een kant-en-klaar pakketje voor je klaarstaan, maar bieden datzelfde pakketje ook aan bij mijn concullega’s.” Het waren de woorden van een bakker die ik sprak vlak voordat ik in de auto stapte op weg naar Kopenhagen, de bestemming van het jaarlijkse Nexus Travel-uitje.

Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, het kleine land wat wel zelf zijn broek omhoog weet te houden binnen de EU. Het is hip, het bruist en verbindt werelden met elkaar op hun eigen manier. In vier dagen tijd weet de stad mij te pakken, te inspireren en te motiveren door te gaan op de weg die ik een paar jaar terug ben ingeslagen, maar waarvan ik soms niet weet waar het zal eindigen en of ik dat einde wel ga halen. We bezoeken familiebedrijven, restaurants, megagrote winkelcentra, fooddistricten, markthallen, designwinkels en eigentijdse winkelconcepten.

Vol van verhalen bel ik mijn concullega weer op bij terugkomst. Ik vertel hem wat ik heb meegenomen als inspiratie voor mijn eigen bedrijf. Na een paar minuten valt hij mij in de rede: “Maar hoe waren de bakkerijen daar?” De bakkerijen?

Inspiratie vind je niet alleen in hetzelfde soort bedrijf als het jouwe, maar overal. Je moet er alleen voor open staan, stoppen met klagen en je niet blindstaren op je concullega.

Altijd op de hoogte blijven?