Jong talent verdient podium en publiek

Maud foto_website 1

Ik weet het nog goed. Mijn eigen deelname aan de Jeugdvakwedstrijden. Eerst aan het begin van het jaar zenuwachtig naar de regiowedstrijden, om daar aan het einde van de dag de verlossende woorden te horen. Regiokampioen! Dat betekende: op naar de landelijke finale. Weken vol trainingen volgden. Niets wilde ik aan het toeval overlaten, alles moest tot in de puntjes zijn voorbereid voordat ik op het toneel van het Nederlands Kampioenschap zou verschijnen. Het werd een zeer spannende dag met aan het einde de prijsuitreiking. Gelukkig mocht ook ik het podium op om een van die felbegeerde bekers in ontvangst te nemen.

En toen? Eén feestende massa? Interviews door de vakbladen? Een uitzinnig publiek? Welnee. Ik stapte bij mijn vader in de auto en we reden naar huis. Dat was dat. En dat kan volgens mij heel anders! Sterker nog: dat moét anders. Als wij het erover eens zijn dat de jeugd de toekomst heeft en in het verleden al diverse malen is bewezen dat de winnaars van de Jeugdvakwedstrijden het vaak ver schoppen in de branche en dus aantoonbaar de talenten van de toekomst zijn, dan moeten we deze jongens en meisjes vanaf hun eerste overwinning omarmen. Waar blijven de media op deze dag? Waar zijn de sponsoren? Waar zijn de collega’s? De werkgevers? De Jeugdvakwedstrijden verdienen zóveel meer aandacht en uitstraling.

Winnaars van de Jeugdvakwedstrijden hebben in de afgelopen jaren een Junior College aangeboden gekregen door Bakery Nexus. Vanaf 2020 gaan wij een stapje verder. Wij hebben de organisatie van de Jeugdvakwedstrijden gevraagd of wij mogen meedenken over en bijdragen aan professionalisering van deze wedstrijd. Zoals sommige ondernemers alles uit de kast trekken om hun leerlingen verder te helpen en bij te spijkeren, zo willen ook wij de jonge talenten in onze branche ondersteunen en aanmoedigen. Zij zijn de baktalenten die hoge ogen gaan gooien in de toekomst. De talenten die wellicht de Gouden Gard gaan winnen, die je als werknemer in je bedrijf zou willen halen, die je als vakblad als eerste geïnterviewd wilt hebben. Laten wij in hun enthousiasme en bevlogenheid delen en hen belonen voor hun inzet en hun talent door de Jeugdvakwedstrijden meer uitstraling en waardering te geven.

Het is al even geleden dat het Dutch Pastry Team met haar showstukken bij De Wereld Draait Door zat. Waarom duurt het eigenlijk zo lang voordat onze hoogvliegers opnieuw bij een toonaangevend televisieprogramma worden uitgenodigd, als er wekelijks wel miljoenen mensen naar een wedstrijd met amateurbakkers kijken? Waarom is er geen belangstelling van het Jeugdjournaal voor de Jeugdvakwedstrijden, als het bakkersvak tegenwoordig zo populair is bij de kijker? Waarom hebben wij geen hippe ambassadeurs zoals Martin Garrix of rapper Donnie? Of moeten we vanwege de kneuterige uitstraling van diverse evenementen in onze branche maar blij zijn dat er geen media op afkomen?

Nee! Daar willen wij als Bakery Nexus verandering in brengen. Je mag er trots op zijn om Nederlands Kampioen te worden! Laten we dat als branche dan ook op feestelijke wijze en met elkaar uitstralen richting de talenten van de toekomst.

Iedereen in de sector kan hieraan een steentje bijdragen; Bakery Nexus pakt de handschoen vast op. Wie volgt?

Dossiers
Lees ook
NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

Bakkers beginnen de effecten van de coronamaatregelen te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging NBOV. Bijna 80 procent van de bakkers lopen omzet uit het derde kanaal, de afzet aan horeca en catering. Ook zien bakkers (41 procent) minder klanten in de winkel en bijna 62 procent geeft aan dit voorjaar 32 procent omzet mis te lopen.

Arjan van der Eijk investeerde in uitbreiding van zijn bakkerij

Arjan van der Eijk investeerde in uitbreiding van zijn bakkerij

Echte Bakker Arjan van der Eijk is blij met de uitbreiding van zijn bakkerij in Haastrecht. Door een glazen wand zien klanten nu hoe de banketbakkers appeltaarten bakken. Maar de verbouwing ging niet zonder slag of stoot. “Toen de eerste paal de grond in ging, stuitten we na anderhalve meter al op water.”

Allereerste virtuele Bakery Nexus bijeenkomst

Allereerste virtuele Bakery Nexus bijeenkomst

De hele sector is druk doende met talloze creatieve aanpassingen om het werk te blijven doen in deze crisistijd. Zo ook Bakery Nexus. Afgelopen week werden de leden van de vereniging verrast met een uitnodiging voor de allereerste virtuele Nexus bijeenkomst én een toepasselijk pakket met items om ook thuis de Nexus-sfeer neer te zetten.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...