Is de hygiënecode uit 2008 niet achterhaald?

Babs Bruil

Babs-uitsnede-251x300 ‘Ik werk met de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 in mijn bedrijf. Maar… is een code uit 2008 niet een beetje achterhaald?’

Babs Bruil, kennisspecialist Wet- en regelgeving bij NBC, reageert op deze vraag.

Nee, de versie uit 2008 van de Hygiënecode is de versie die op dit moment geldig is. Werk je volgens de eisen uit deze code, dan voldoe je op dit moment aan je verplichting voor voedselveilig werken.

Ieder bedrijf dat met levensmiddelen werkt, dient van de overheid een systeem te hebben waarmee voedselveiligheid wordt gegarandeerd. Deze regels zijn gebaseerd op Europese wetgeving, die stelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens HACCP-beginselen moeten werken. Een ondernemer kan met een eigen systeem voor voedselveiligheid werken, maar men kan ook gebruikmaken van een goedgekeurde hygiënecode die voor een gehele branche geldig is. Wie een brood- of banketbakkerij heeft, kan het beste werken met de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Het NBC is verantwoordelijk voor het opstellen van de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij en zorgt ook voor de evaluatie ervan, die periodiek plaatsvindt. Tijdens de evaluatie wordt gekeken of de regels uit de code (nog) voldoen aan de op dat moment geldende wetgeving en of de code tegemoetkomt aan de wensen van de bakker. Op dit moment wordt de Hygiënecode geëvalueerd; de verwachting is dat er in de tweede helft van 2018 een nieuwe code beschikbaar is. De nieuwe code zal dan ook de naam 2018 dragen.

Waarom duurt dat zo lang?

Het evalueren van de Hygiënecode is een tijdrovend proces. Eerst worden voorstellen voor wijzigingen en aanpassingen verzameld; vertegenwoordigers van de brancheorganisaties, gebruikers van de code en medewerkers van NBC denken hierover mee. Wanneer de definitieve aanpassingen voor de Hygiënecode zijn gemaakt, moet de NVWA een positief advies uitbrengen over de nieuwe Hygiënecode. Dat geldt ook voor het Regulier Overleg Warenwet (ROW), waarin vertegenwoordigers zitten vanuit overheid, bedrijfsleven, codehouders en consumentenorganisaties. Ten slotte dient de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de nieuwste Hygiënecode te ondertekenen.

Dossiers
Lees ook
Hoe vervoer ik bederfelijke producten?

Hoe vervoer ik bederfelijke producten?

“Klanten vragen steeds vaker of ik hun bestelling kan bezorgen. Waar moet ik op letten als ik slagroomtaarten of andere bederfelijke producten vervoer?” Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Vanwege de voedselveiligheid zijn er een aantal eisen voor het vervoer van bederfelijke producten (bron Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij)....

Samenwerking Meneba en Codrico Rotterdam

ROTTERDAM - Meneba en Codrico Rotterdam gaan intensief samenwerken. Beide internationaal opererende bedrijven actief in de verwerking van granen tot hoogwaardige ingrediënten voor de levensmiddelen- en diervoedingsindustrie. Op deze wijze kunnen de markten waarin beide bedrijven actief zijn effectiever worden bediend en klanten kan een breder portfolio aan producten worden geboden, stellen de organisaties. Ondersteuning strategie De samenwerking zal zich niet beperken tot gezamenlijke marktbewerking, maar meerdere aspecten van de bedrijfsvoering omvatten en ondersteunt de strategie van zowel Meneba...

Niveau-aanduiding op diploma levensmiddelentechnologie

EDE - De groep cursisten van opleider LSBL van de opleiding levensmiddelentechnologie heeft het diploma ontvangen. Het diploma is voorzien is van een niveau-aanduiding. De groep nam deel aan de op NLQF niveau 4 ingeschaalde applicatie opleiding levensmiddelentechnologie (LMT). Ervaring Liesbeth Beek werkt als zelfstandige in de voedingsmiddelenindustrie op het gebied van QA / kwaliteitszorg en is één van de gediplomeerde deelnemers. Zij ervoer de opleiding van LSBL – opleider in de voedingsindustrie uit Ede – als een goede brede basisopleiding, zeker wanneer je in een productieomgeving wilt werken....