Is de hygiënecode uit 2008 niet achterhaald?

9 januari 2018

Babs-uitsnede-251x300 ‘Ik werk met de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 in mijn bedrijf. Maar… is een code uit 2008 niet een beetje achterhaald?’

Babs Bruil, kennisspecialist Wet- en regelgeving bij NBC, reageert op deze vraag.

Nee, de versie uit 2008 van de Hygiënecode is de versie die op dit moment geldig is. Werk je volgens de eisen uit deze code, dan voldoe je op dit moment aan je verplichting voor voedselveilig werken.

Ieder bedrijf dat met levensmiddelen werkt, dient van de overheid een systeem te hebben waarmee voedselveiligheid wordt gegarandeerd. Deze regels zijn gebaseerd op Europese wetgeving, die stelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens HACCP-beginselen moeten werken. Een ondernemer kan met een eigen systeem voor voedselveiligheid werken, maar men kan ook gebruikmaken van een goedgekeurde hygiënecode die voor een gehele branche geldig is. Wie een brood- of banketbakkerij heeft, kan het beste werken met de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Het NBC is verantwoordelijk voor het opstellen van de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij en zorgt ook voor de evaluatie ervan, die periodiek plaatsvindt. Tijdens de evaluatie wordt gekeken of de regels uit de code (nog) voldoen aan de op dat moment geldende wetgeving en of de code tegemoetkomt aan de wensen van de bakker. Op dit moment wordt de Hygiënecode geëvalueerd; de verwachting is dat er in de tweede helft van 2018 een nieuwe code beschikbaar is. De nieuwe code zal dan ook de naam 2018 dragen.

Waarom duurt dat zo lang?

Het evalueren van de Hygiënecode is een tijdrovend proces. Eerst worden voorstellen voor wijzigingen en aanpassingen verzameld; vertegenwoordigers van de brancheorganisaties, gebruikers van de code en medewerkers van NBC denken hierover mee. Wanneer de definitieve aanpassingen voor de Hygiënecode zijn gemaakt, moet de NVWA een positief advies uitbrengen over de nieuwe Hygiënecode. Dat geldt ook voor het Regulier Overleg Warenwet (ROW), waarin vertegenwoordigers zitten vanuit overheid, bedrijfsleven, codehouders en consumentenorganisaties. Ten slotte dient de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de nieuwste Hygiënecode te ondertekenen.

Altijd op de hoogte blijven?