Is glutenvrij gebak mogelijk in een bakkerij?

Linda van Zonsbeek_NBC

Regelmatig vragen klanten naar glutenvrij gebak. Nu heb ik een nougatine slagroomgebakje waar geen bloem of andere glutenbevattende ingrediënten inzitten. Maar ik verwerk deze ingrediënten natuurlijk wel in mijn bedrijf. Kan ik zo’n gebakje als glutenvrij verkopen?

Linda van Zonsbeek, kennisspecialist Voeding en Gezondheid: “Het is goed om hier heel bewust mee om te gaan. Mensen met een glutenintolerantie kunnen heel heftig reageren als zij gluten binnenkrijgen. Ook al van een spoortje gluten kunnen zij hevige darmklachten krijgen. Daarnaast zijn er mensen die om een andere reden glutenvrij willen eten, bijvoorbeeld omdat ze denken dat gluten slecht zijn of omdat ze milde klachten ervaren na het eten van gluten.

Volgens de receptuur bevat het slagroomgebakje geen ingrediënten met gluten en zou het dus een glutenvrij gebakje kunnen zijn. Maar het gebakje wordt wel geproduceerd in een bakkerij waar glutenbevattende ingrediënten worden verwerkt. Het is dan goed mogelijk dat door kruisbesmetting het gebakje alsnog gluten bevat.

Om kruisbesmetting zoveel mogelijk te voorkomen in uw productieruimte én winkel, moeten werkbanken, bakgerei, bestek, toonbanken en zelfs de handen en kleding van uw medewerkers volledig en gegarandeerd glutenvrij zijn. Een gescheiden productie is eigenlijk nodig en (verkoop)medewerkers moeten goed op de hoogte zijn van de regels rondom het produceren en verpakken van glutenvrije producten. Dat is vaak lastig in een bakkerij waar volop met meel en andere glutenbevattende ingrediënten wordt gewerkt.

Ons advies is om mondeling toe te lichten dat in de receptuur van bijvoorbeeld het slagroomgebakje geen gluten voorkomen, maar dat het gebakje wel in de bakkerij gemaakt is en kruisbesmetting niet volledig uit te sluiten is. Het is dan aan de klant om het gebakje wel of niet te nemen. Glutenvrije, voorverpakte producten kunt u beter inkopen bij gespecialiseerde aanbieders. Dat is wellicht gemakkelijker en zo kunt u uw klanten (gegarandeerd) glutenvrije producten aanbieden.

Het actief promoten van eigen producten als glutenvrij kan (mits maatregelen worden getroffen), maar raden wij niet aan. Om de claim glutenvrij te voeren stelt de wet als criterium dat het product maximaal 2 milligram gluten per 100 gram product mag bevatten. Daar zit je al snel aan in een ruimte waar volop gewerkt wordt met granen. Ter vergelijking: een boterham (35 gram) bevat gemiddeld al 2,5 gram gluten. Andere bewoordingen dan glutenvrij, zoals glutenarm en receptuur vrij van gluten, zijn niet toegestaan.”

Lees ook
Meergranenbrood, mag ik mijn brood nog zo noemen?

Meergranenbrood, mag ik mijn brood nog zo noemen?

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood stelt ook eisen aan ‘meergranenbrood’. Kan ik mijn brood nog als zodanig verkopen?

NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

Bakkers beginnen de effecten van de coronamaatregelen te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging NBOV. Bijna 80 procent van de bakkers lopen omzet uit het derde kanaal, de afzet aan horeca en catering. Ook zien bakkers (41 procent) minder klanten in de winkel en bijna 62 procent geeft aan dit voorjaar 32 procent omzet mis te lopen.

Arjan van der Eijk investeerde in uitbreiding van zijn bakkerij

Arjan van der Eijk investeerde in uitbreiding van zijn bakkerij

Echte Bakker Arjan van der Eijk is blij met de uitbreiding van zijn bakkerij in Haastrecht. Door een glazen wand zien klanten nu hoe de banketbakkers appeltaarten bakken. Maar de verbouwing ging niet zonder slag of stoot. “Toen de eerste paal de grond in ging, stuitten we na anderhalve meter al op water.”

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...