Investeren in de toekomst

Arend Kisteman_voorzitter NBOV_uitsnede

Met de start van het nieuwe schooljaar beginnen ook weer de stages. Meestal zijn deze al voor de zomer geregeld, maar er zijn altijd een paar leerlingen die geen stageplek hebben weten te vinden. Op zich is dat bijzonder, in een tijd waarin het personeel niet voor het oprapen ligt en we nieuwe aanwas hard nodig hebben.

We lezen de laatste tijd veel over de enorme tekorten op de arbeidsmarkt: restaurants die minder dagen open zijn door een gebrek aan koks, of bakkers die de openingstijden van hun winkel beperken, doordat ze de bezetting niet op orde krijgen. Ook ontstaan er onderlinge ergernissen doordat ondernemers bakkers bij elkaar weghalen voor meer geld, of andere, betere voorwaarden. Dat lost op korte termijn iemands probleem op, maar creëert weer een probleem voor een ander.

Ik heb al jaren contact met de vmbo-scholen in Zwolle, zodat leerlingen op jonge leeftijd snuffelstages kunnen lopen en zo kunnen kennismaken met ons mooie vak. Dat is een investering in de toekomst die op lange termijn vruchten kan afwerpen: zo heb ik nu twee medewerkers in dienst die ooit bij mij hun snuffelstage liepen. Toch is het niet altijd een recept voor succes: een van de huidige stagiairs mocht om 6:30 uur beginnen, maar belde naar zijn lerares dat hij het toch te vroeg vond…

Eind augustus kreeg ik een telefoontje van een oud-stagiair: of hij nog een keer bij ons stage mocht lopen, want hij had geen plek kunnen vinden. Helaas zaten wij al vol – maar zijn vraag verbaasde me enigszins. Hoe kan het dat deze hardwerkende leerling die dolgraag bakker wil worden, geen plek heeft? Is de begeleiding vanuit school niet goed geweest? Was hij zelf veel te laat? Of ligt het aan de ondernemers? Hoe het ook zit: laten we er met z’n allen voor zorgen dat we ook deze nieuwe generatie goed op weg helpen, een kans geven en klaarmaken voor een mooie toekomst in onze branche. We hebben ze immers broodnodig!

Lees ook
Ik wens je veel personeel

Ik wens je veel personeel

Je leest het steeds vaker en ik krijg er ook steeds vaker vragen over: collega­bakkers die achter elkaars personeel aan zitten. De frustraties lijken bovendien steeds groter te worden: “Kunnen we het niet verbieden of zo?” In mijn eigen bedrijf merk ik het ook. Meer dan anders worden medewerkers gepolst om bij een andere bakker te gaan...

Nieuwe indeling en automatisering voor Bakkerij De Lekkerbek: "Bakken is leuker dan verbouwen"

Nieuwe indeling en automatisering voor Bakkerij De Lekkerbek: "Bakken is leuker dan verbouwen"

Van 250 naar ruim 2000 vierkante meter. Bakkerij De Lekkerbek in Gronsveld van Ruud en René Mingels is dankzij de nieuwbouw acht keer zo groot geworden. Van idee tot realisatie duurde het hele proces drie jaar. Vooral in de voorbereiding moesten de broers de nodige hobbels nemen.

Bakkers in de media - week 14

Bakkers in de media - week 14

Ramadan bij de lokale bakker, tekort aan personeel en het overlijden van bakker Jan Koopmans. Wat verscheen er deze week in de media over de bakkersbranche?