Interventiebeleid NVWA

NVWA

Babs-uitsnede-150x150 Babs Bruil

In Nederland is de NVWA belast met de handhaving voor voedselproducerende bedrijven. Ook bij bakkerijen komt de NVWA op bezoek. Hoe toetst de NVWA en hoe zwaar wordt getoetst?

Bij het bepalen van de juiste maatregel wordt rekening gehouden met:

  1. De ernst, omvang en het karakter van de overtreding;
  2. De feiten en omstandigheden waaronder de overtreding is begaan;
  3. De voorgeschiedenis van degene die met een maatregel te maken krijgt;
  4. Het subsidiariteit- en proportionaliteitsbeginsel. Oftewel de aard en de zwaarte van de interventie zijn afgestemd op geconstateerde overtredingen en de specifieke feiten en omstandigheden.

Per 15 februari 2017 heeft de NVWA een paar belangrijke wijzigingen doorgevoerd in haar controles en maatregelen bij overtredingen. Deze wijzigingen gelden onder andere voor ambachtelijke ondernemers, de horeca en het retailkanaal. In het nieuwe interventiebeleid staat hoe de NVWA een overtreding op een norm beoordeelt en welke maatregelen zij oplegt.

Aangescherpt boetebeleid

Er zijn twee grote wijzigingen in het interventiebeleid van de NVWA:

  • Wanneer de NVWA na de eerste keer waarschuwen constateert dat de situatie hetzelfde is gebleven, deelt zij direct een boete uit.
  • De NVWA gaat vergelijkbare overtredingen binnen een bedrijf samen nemen, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne. Ter illustratie een voorbeeld: een NVWA inspecteur ziet onhygiënische toestanden in de keuken en geeft de ondernemer daarvoor een waarschuwing en de opdracht om deze situatie te verbeteren. Wanneer de inspecteur bij een herinspectie constateert dat de keuken weliswaar in zijn algemeenheid schoon is, maar dat de gebruikte apparaten smerig zijn, ontvangt de ondernemer direct een boete in plaats van opnieuw een waarschuwing.

Hoe (zwaar) de NVWA bepaalde overtredingen beoordeelt, kunt u nalezen in het interventiebeleid.

NBC logo NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Dossiers
Lees ook
NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

De Nederlanders Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2021 bij ambachtelijke bakkerijen de producten bruinbrood, witbrood, croissants, kruidnoten en pepernoten gemonitord op het gehalte aan acrylamide. Een deel van de pepernoten bevatte een gehalte boven het referentieniveau.

NBC start imagocampagne “Brood, goed verhaal”

NBC start imagocampagne “Brood, goed verhaal”

Vanaf september gaat het Nederlands Bakkerij Centrum van start met de nieuwe imagocampagne “Brood, goed verhaal”. De campagne wil op een prikkelende, verhalende manier vertellen over alle voedzame kanten van brood.

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.