• Babs-uitsnede-150x150 Babs Bruil
  • “Ik heb voor al mijn producten etiketten gemaakt met de ingrediëntenlijst erop. Het is een hele waslijst aan ingrediënten geworden. Zijn er nog ingrediënten (bijvoorbeeld E-nummers) die ik niet hoef te vermelden op mijn etiket?”

Het al dan niet kunnen wegstrepen van E-nummers van het etiket is afhankelijk van de functie van het additief, de gebruikte hoeveelheid en de aard van het eindproduct. Artikel 20b van verordening 1169/2011 zegt namelijk dat additieven die tijdens het proces zijn gebruikt als technische hulpstof niet in de lijst van ingrediënten vermeld hoeven te worden. Dit geldt ook voor ingrediënten van een van de gebruikte grondstoffen, die geen technologische functie meer vervullen in het eindproduct. Verder geldt de hoofdregel dat alle ingrediënten van de gebruikte samengestelde grondstoffen ook weer ingrediënten zijn van het eindproduct. Het is dus niet zo dat beneden een bepaalde hoeveelheid vermelding niet meer nodig is. Is de hoeveelheid < 2% van het eindproduct, dan mogen die ingrediënten in willekeurige volgorde worden vermeld in de ingrediëntenlijst.

Voorbeeld 1: conserveermiddel in ei - bij afstrijken van bladerdeeg met ei heeft het conserveermiddel geen conserverende functie voor bijvoorbeeld een appelflap en hoef je het niet te vermelden. Gebruik je het voor de bereiding van mayonaise, dan kan het nog wel degelijk een conserverend effect hebben in de mayonaise.

Voorbeeld 2: citroenrasp met conserveermiddel - gebruik je daarvan een beetje in de appeltaart, dan heeft het conserveermiddel vermoedelijk geen functie meer. Pak je het product om en verkoop je het in een kleine verpakking aan de consument, dan wel.

Check altijd bij de leverancier van het product welke functie het E-nummer heeft (als het om een geëtiketteerd product gaat, zou de functie bij het E-nummer vermeld moeten worden) en bekijk dan of deze functie er nog is in het eindproduct. Vermeld bij twijfel het E-nummer en functie op het etiket van uw eindproduct.

Uitzondering: wanneer een additief van een allergene stof afkomstig is of in het additief een allergene stof voorkomt (bijvoorbeeld in het dragermateriaal), wordt het additief automatisch een ingrediënt en moet het altijd vermeld worden (dus ook als het geen functie heeft in het eindproduct of als het een technologische hulpstof is) met daarbij een verwijzing naar de allergene stof. Bijvoorbeeld: “conserveermiddel E260 (bevat soja)”.

NBC-logo-300x182 NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Altijd op de hoogte blijven?