Ingrediëntenlijst

  • Babs-uitsnede-150x150 Babs Bruil
  • “Ik heb voor al mijn producten etiketten gemaakt met de ingrediëntenlijst erop. Het is een hele waslijst aan ingrediënten geworden. Zijn er nog ingrediënten (bijvoorbeeld E-nummers) die ik niet hoef te vermelden op mijn etiket?”

Het al dan niet kunnen wegstrepen van E-nummers van het etiket is afhankelijk van de functie van het additief, de gebruikte hoeveelheid en de aard van het eindproduct. Artikel 20b van verordening 1169/2011 zegt namelijk dat additieven die tijdens het proces zijn gebruikt als technische hulpstof niet in de lijst van ingrediënten vermeld hoeven te worden. Dit geldt ook voor ingrediënten van een van de gebruikte grondstoffen, die geen technologische functie meer vervullen in het eindproduct. Verder geldt de hoofdregel dat alle ingrediënten van de gebruikte samengestelde grondstoffen ook weer ingrediënten zijn van het eindproduct. Het is dus niet zo dat beneden een bepaalde hoeveelheid vermelding niet meer nodig is. Is de hoeveelheid < 2% van het eindproduct, dan mogen die ingrediënten in willekeurige volgorde worden vermeld in de ingrediëntenlijst.

Voorbeeld 1: conserveermiddel in ei - bij afstrijken van bladerdeeg met ei heeft het conserveermiddel geen conserverende functie voor bijvoorbeeld een appelflap en hoef je het niet te vermelden. Gebruik je het voor de bereiding van mayonaise, dan kan het nog wel degelijk een conserverend effect hebben in de mayonaise.

Voorbeeld 2: citroenrasp met conserveermiddel - gebruik je daarvan een beetje in de appeltaart, dan heeft het conserveermiddel vermoedelijk geen functie meer. Pak je het product om en verkoop je het in een kleine verpakking aan de consument, dan wel.

Check altijd bij de leverancier van het product welke functie het E-nummer heeft (als het om een geëtiketteerd product gaat, zou de functie bij het E-nummer vermeld moeten worden) en bekijk dan of deze functie er nog is in het eindproduct. Vermeld bij twijfel het E-nummer en functie op het etiket van uw eindproduct.

Uitzondering: wanneer een additief van een allergene stof afkomstig is of in het additief een allergene stof voorkomt (bijvoorbeeld in het dragermateriaal), wordt het additief automatisch een ingrediënt en moet het altijd vermeld worden (dus ook als het geen functie heeft in het eindproduct of als het een technologische hulpstof is) met daarbij een verwijzing naar de allergene stof. Bijvoorbeeld: “conserveermiddel E260 (bevat soja)”.

NBC-logo-300x182 NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Lees ook
Meester Boulangers in gesprek met consumenten

Meester Boulangers in gesprek met consumenten

Het Nederlands Bakkerij Centrum organiseert op 13 januari de tweede inspiratiesessie onder de noemer ‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’. Deze sessies worden ingevuld met de Meester Boulangers en zijn onderdeel van de campagne ‘Brood uit Europa, goed verhaal’.

Heel wit tarwebrood met tijgerprint

Heel wit tarwebrood met tijgerprint

Tijgerbrood, kan ik mijn brood zo blijven noemen na invoering van het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood? Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC, geeft antwoord.

Hoe maak ik de beste speculaasjes?

Hoe maak ik de beste speculaasjes?

Ik wil met de decembermaand goed uitpakken. Juist na deze zware periode. Speculaas is een product dat eigenlijk bij iedere klant wel in de smaak valt. Het is niet duur, en daarmee een makkelijke impulsaankoop.

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...